2024. március 29., péntek

Felborult egy migránsokkal teli kisteherautó

A járműben zsúfolódó 54 utas közül 42-en sérültek meg – Két személy életveszélyes állapotban van

Negyvenkét személy sérült meg abban a közlekedési balesetben, amely keddre virradóra történt Donja Kranjica és Gornja Kranjica települések között, Leskovac közelében az autópályán. Az Iveko típusú kisteherautóban 54 migráns és a gépjármű vezetője tartózkodott, ő elmenekült a helyszínről. A zsúfolásig megtelt jármű Grdelica irányából Niš felé közlekedett, amikor valószínűsíthetően gyorshajtás miatt lesodródott az útról, és 100 méterre az autópályától, egy mező közepén felborult. A járműben bangladesi, algériai, laoszi, kasmíri, szíriai, nigériai és mianmari személyek utaztak. A rendőrség gyanúja szerint a migránsok Bulgária és Macedónia felől a zöldhatáron keresztül érkezhettek Szerbiába, és valószínűleg Szabadka és a horgosi határátkelőhely felé tartottak. A kisteherautón lopott, niši rendszám volt, a gépkocsi pedig nem volt alkalmas személyszállításra, hanem csupán áruszállításra.

A bevándorlók közül 42 személyt a leskovaci közkórházban láttak el, onnan 6 személyt a niši Klinikai Központba, 4 személyt pedig Belgrádba szállítottak. Az utasok többsége csonttörést szenvedett. A sérültek közül két személyt életveszélyes állapotban a niši Klinikai Központ idegsebészetén ápolnak, nyilatkozta a B92-nek Zoran Radivanović, a Klinikai Központ igazgatója. Beszámolója szerint a sérültek agyvérzéssel és gerincvelő-sérüléssel kerültek a kórházba, valamint az előírásoknak megfelelően folyamatban van a fertőző betegségek kiszűrése is.
Milan Stojaković, a leskovaci közkórház igazgatójának beszámolója szerint 8 személyt a fül-orr-gégészeti osztályon helyeztek el, a sebészeten hét sérültet, az idegsebészeten 6, az ortopédián 4, a sürgősségi osztályon pedig 7 személyt ápolnak. Szavai szerint valamennyi sérült stabil állapotban van. Jovica Vučković, a sebészeti osztály főorvosa elmondta, hogy a sebészet összes doktorát behívták, még a szabadnaposokat is, és komoly kommunikációs gonddal kellett szembenézniük, a sérültek ugyanis nem tudtak angolul. A kórházi személyzet beszámolója szerint ekkora balesettel még nem találkoztak, valamint a vizsgálatok szerint a sérültek legalább két napja nem ettek semmit.

– A sérültek nemcsak éhesek, hanem kimerültek is voltak. A kórházban érve a padokon és a földön is aludtak. A pácienseket meglátva az volt a legrosszabb, hogy nem tudhattuk, hogy ki az, aki a kimerültség miatt alszik, és ki van súlyosan megsérülve – mondta Vučković.

A baleset környékén lakó polgárok azonnal a helyszínre siettek. Milan Nešić Donja Kranjica-i lakos beszámolója szerint a reggeli órákban hirtelen gumicsikorgást hallott, majd kisietett a zajforrás felé, és amint meglátta, hogy mi történt, riasztotta a mentősöket és a rendőrséget.

– Szörnyű és nehéz volt a mentés, mivel nehezen járható területen borult fel a kisteherautó, amely körül a bokrokban mindenütt emberek feküdtek. A fontos az, hogy nem volt halálos áldozata a balesetnek – számolt be Nešić, aki egykor mentősként dolgozott.

A baleset Ljubiša Stojković házától mindössze 10 méterre történt. Mint megjegyezte, éppen tüzet gyújtott otthon, amikor meglátta, hogyan rohan le az útról a kisteherautó.

– Azonnal kiszaladtam segíteni. Mindenhol emberek feküdtek, a gépkocsi vezetője, egy magas férfi pedig a szántóföldek felé futott. Biztosan még most is a környéken bujdosik – mondta Stojković.

Dragan Gligorić, a határrendőrség főparancsnoka szerint a migránsok illegálisan érkezhettek Bulgáriából és Macedóniából, majd valahol Szerbiában felvették a kapcsolatot a kisteherautót vezető embercsépmésszel.

Vladimir Petronijević, a migránsok kérdésével foglalkozó Grupa 484 civil egyesület tagja szerint ehhez hasonló embertelen és veszélyes körülmények között évente több ezer menekült utazik át Szerbián.

– A baj az, hogy az illetékesek nem szentelnek elég időt a probléma hatékony megoldására, amit szerintünk igen nehezen lehet csak megoldani. Szerbia nem tud a problémával megbirkózni, hiszen az ezzel kapcsolatos infrastruktúrája, a koordinációja és a felszerelése korlátozott. Regionális szinten és országos szinten, sőt az Európai Unió országainak is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a zöldhatáron érkező migránsok kérdésére – vélekedett Petronijević.

A belügyminisztérium közleménye szerint az év eleje óta 91 bűnvádi feljelentést tettek embercsempészés gyanújával, tavaly ugyanezzel a bűntettel kapcsolatban pedig 277 bűnvádi feljelentés született.