2024. április 20., szombat

Az orosz piac lehet a kiút?

Külföldi előadók a sertéstenyésztésről
Dr. Klaus Klunker szerint egyáltalán nem kilátástalan a sertéstenyésztés Szerbiában

Dr. Klaus Klunker szerint egyáltalán nem kilátástalan a sertéstenyésztés Szerbiában

A sertéstenyésztés és -takarmányozás témájában hallhattak időszerű információkat tegnap a résztvevők a Sano Kft. által szervezett előadás-sorozat első állomásán, Magyarkanizsán. Az előadásokat a városháza dísztermében tartották, és a község valamennyi sertéstenyésztője meghívót kapott. Az esemény különlegessége a két előadó személyéhez köthető, akik külföldről érkeztek. Petar Marković Horvátországból és dr. Klaus Klunker németországi állatorvos vállalták, hogy megosztják tapasztalataikat, tudásukat az itteni gazdákkal. A horvátországi szakember az újságíróknak azt nyilatkozta, véleménye szerint nemcsak Szerbiában, hanem másutt is gondokkal küzdenek a sertéstenyésztők.

– Úgy gondolom, hogy a sertéstenyésztés jelenleg egész Európában nehéz helyzetben van, de hiszem, hogy lassan stabilizálódik majd a helyzet a húspiacon. Nem az első és nem az utolsó eset, hogy ilyen helyzet adódik, ezzel az előadás-sorozattal ugyan nem tudunk kihatni a sertés árára, s nem is ez a célunk, hanem hogy a legmodernebb technológiák ismertetésével esélyt adjunk a termelőnek, hogy minél több hasznot valósítsanak meg – mondta Marković. Hozzátette, hogy szerinte a kistermelőknek is lehet esélyük a piacon, amennyiben összefognak és egy standardizált termékkel szállnak versenybe.

Dr. Klaus Klunker a nehéz helyzet ellenére pozitívan látja a dolgokat, véleménye szerint Szerbiának az Európai Unió és Oroszország közötti kiváltságos helyzetéből kellene előnyt kovácsolnia.

– Az Európai Unióból jelenleg nincs sertésexport Oroszországba a köztük fennálló politikai krízis miatt, Szerbiának viszont szerződése van Oroszországgal, így szabad a sertés-áruforgalom. Ez több szempontból is előnyös az országukra nézve, hiszen így az Európai Uniónak is most érdekében áll, hogy befektessen Szerbiában – mondta. A német szakember emellett gazdasági szempontból a szerbek és a horvátok összefogását szorgalmazná, véleménye szerint az új politikai generációnak mind Szerbiában, mind Horvátországban meg kell találnia a közös nyelvet a sikeres együttműködéshez.

Az előadáson a községbeli Sertéstenyésztők Egyesülete is képviseltette magát. Ez az egyesület 2005-ben alakult körülbelül harminc taggal, mára valamivel kevesebben vannak, elsődleges céljuk azonban azóta sem változott: közös fellépés a versenypiacon és a sertésállomány minőségének javítása.

Kovács Géza kispiaci termelő, az egyesület elnökségének elnöke elmondta, hogy a sertéstenyésztők számára minden információ és segítség hasznos lehet, hiszen az állandó ingadozó ár évek óta gondot okoz, jelenlegi helyzetük az alacsony felvásárlási ár miatt pedig különösen aggasztó.

– A sertéstenyésztés talán nehezebb helyzetben van, mint a többi ágazat. Az ingadozó ár ellen nemigen tudunk mit tenni. Ezért sajnos a kistermelők le is morzsolódnak. Csak a legelszántabbak tartanak ki ennél az ágazatnál, nem tudjuk, mit hoz a jövő, igyekszünk ezért a tudományt is bevonni, s minden lehetőséget megragadni a megmaradásért.

Az előadás-sorozat kapcsán Kovács Géza kiemelte, hogy az információszerzést különösen fontosnak tartja, ezért is jött el erre az előadásra.

– Fontos, hogy a termelőink tudomást szerezzenek a legújabb fejleményekről. Egy világhírű cég jött el hozzánk, amelynek a szakemberei azon dolgoznak, hogy segítsék a sertéstenyésztést. Mindig új és hasznos témával jönnek, a takarmányozás és a betegségek pedig állandóan időszerűek, hiszen új kórok ütik fel a fejüket, de itt, Szerbiában még a jól ismert betegségek is komoly problémát jelentenek.

A Sano Kft. tegnap délután Mozsoron folytatta előadás-sorozatát, ma pedig Mitrovicán tartják 11 órától. Február 25-én Lozovikra és Paraćinba látogatnak.