2024. április 19., péntek
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Ampulla, vitamin vagy pálinka?

Felveszi-e/felvette-e az influenza elleni védőoltást?

A magyarszo.com olvasóinak szavazatai alapján.

Szavazatok száma: 378

Minden évben ősz végén, vagy télen megkezdődik az influenza szezonja. A sok kellemetlenséget okozó járvány vírusa nagyjából félévente mutál, azaz változik, így az emberek nem képesek kialakítani vele szemben az ellenálló képességüket. Az influenza nem kíméli a legkisebbeket sem, nagyjából ők azok, akik az oviban, iskolában „összeszedik” a vírust, aztán szépen lassan a család minden tagja kidől.

Az orvostudomány megpróbál segíteni, az influenza ellen elkészült a védőoltás, amely már évek óta október vagy november táján felvehető. Főként a krónikus betegeknek és az időseknek ajánlott, de természetesen mindenki felveheti. Az orvosok azt mondják, a védőoltás könnyíti az influenza tüneteit, az, aki felveszi, gyakran észre sem veszi, hogy megbetegedett. Ez jól hangzik, de sokan ellenzik az oltást, mert a madárinfluenza körüli botrány alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, hiszen a gyógyszergyárak az emberek egészségén akartak nagy hirtelen meggazdagodni. Ha a madárinfluenza nem lett volna elegendő a védőoltás megutálására, mindig akadnak olyan szervezetek, személyek, akik előszeretettel ijesztgetik az embereket mindenféle alaptalan állítással. Nem azt állítom, hogy az influenza elleni védőoltással nem próbálnak manipulálni, csak annyit jegyeznék meg, ez sajnos mindennel így van, magyarán, az emberek egészsége sem szent dolog.

Ismerőseim közül nagyon kevesen vették fel az influenza elleni védőoltást, azt biztosan tudom, hogy a legújabb influenzavírus már éppen elegendőt változott ahhoz, hogy a beoltott páciensek is megízleljék az idei nyavalyát. Barátom annak ellenére, hogy felvette a védőoltást, elkapta az influenzát, nem lázasodott be, nem dőlt ki teljesen, de megérezte. Mérgében visszament az egészségházba, reklamálni akart, aztán az orvos elmondta, sajnos nincs jótállás az oltásra, a vírus már mutált az oltás elkészítése óta, ezért nem véd 100 százalékosan, csökkent a hatékonysága. Milyen jó, csak miért nem mondták ezt előtte? Az orvosok szerint azonban a védőoltás még így is meggátolja a komolyabb szövődményeket, mert ha az influenzát nem heverjük ki, könnyen arcüreggyulladást, hörgőhurutot vagy akár tüdőgyulladást kaphatunk. Ha így nézzük a dolgot, akkor már egyáltalán nem vicces az influenza, szövődményei komolyan károsíthatják egészségünket.

Természetesen nem csak védőoltással lehet védekezni az influenza ellen. Ha valakinek van elegendő ideje, vagy lehetősége arra, hogy egy hétig szépen kiheverje a nyavalyát, közben mézes-citromos teát kortyolgasson, gyümölcskúrázzon és inhaláljon, akkor majdnem biztos, hogy szövődménymentesen megússza az egészet. Igen ám, csak nem sok dolgozó embernek van erre ideje, így mindenki másként találja fel magát, az emberek nagy része lábon vészeli át az influenzát. A gyógyszertárakban rengeteg influenza-ellenes szert kínálnak, téltájt pedig a tévében is egymást váltják az influenza-ellenes „csodaszerek”, amelyek mindent kidugítanak, felpezsdítenek, elég már egyet bevenni, és nevetve megyünk a munkára, vagy három gyerekkel ugrálunk a nyakunkban.

Olyanok is vannak, akik egy régebbről bevált védekezési módot választanak. Amikor reggelente bevásárolni járok, sokszor vidám kőművesek előznek meg a pénztárgépnél, bevásárlókosarukban a reggeli „szíverősítő ampullák” csörögnek, ők a gonosz vírusok ellen „nyarat idéző barackokkal”, „bársonyos szilvákkal” védekeznek.

Mint láthatják, a védőoltáson kívül másként is védekezhetünk az influenza ellen, nem kell berezelni, de túl nagy várakozásaink sem legyenek, a vírusok gyorsabban változnak mint az emberek.