2024. április 26., péntek

Kolbászfesztivál volt Magyarittabén

A 34. Téli Találkozók keretében szombaton Magyarittabén megtartották a III. Kolbászfesztivált. A rendezvényt Magyarittabé Helyi Közösség és a Bega sportegyesület szervezte.

Kevés fűszerrel is ízes a bánáti kolbász

Kevés fűszerrel is ízes a bánáti kolbász

A helybéli és a környező falvakból érkező csapatok a Művelődési Ház előtti téren mutatták meg a kolbászkészítés és -sütés fortélyait. Juhász Sándor fő szervező kifejezte elégedettségét, hogy a rendezvénynek ezúttal is sok látogatója volt, és hogy a fiatalokat is érdeklik a hagyományok.

A zsűri a megsütött kolbász tálalását és persze az ízét osztályozta. A cél az volt, hogy a lehető legegyszerűbben minél ízletesebb kolbász készüljön. A vidéken készített hagyományos kolbász són, borson, fokhagymán és persze húson kívül mást nem tartalmaz.

A zsűri a megsütött kolbász tálalását és az ízét osztályozta. A cél az, hogy a lehető legegyszerűbben minél ízletesebb kolbász készüljön.

A verseny győztesei a magyarittabéi motorosok csapata lett. Annak köszönve, hogy újítást vittek a kolbászsütésbe: először megdinsztelték és utána sütötték. Ennek köszönve a kolbász nem száraz, ízesebb és szaftosabb. A második hely a párdányi helyi közösség csapatáé lett, a harmadik helyre pedig a Mrkšićevi salaši vállalat gépkocsivezetőinek a csapata került.
A magyarittabéi Téli Találkozók keretében március 15-én, az ünnepi istentisztelet után megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. A rendezvénysorozat a Búzavirág hagyományápoló egyesület estjével zárul.

A rendezvénysorozat célja, hogy az egyre fogyatkozó – most 1300 – lakosú bánáti falu lakosai itthon maradt és elszármazott lakosai találkozzanak.