2024. április 20., szombat

Az IMF jóváhagyta a Szerbiának szánt hitelcsomagot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának tagjai hétfőn Washingtonban jóváhagyták Szerbiának az elővigyázatossági készenléti hitelszerződés-csomagot, jelentette a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV).

Már beszámoltunk arról, hogy Aleksandar Vučić kormányfő reményei szerint az IMF-jóváhagyás azt eredményezi majd, hogy Szerbia csaknem egymilliárd eurót használhat fel ennek a megállapodásnak köszönhetően. Az új, három évre szóló megállapodás a kormány tagjai szerint nem újabb hitelt jelent az IMF-től az ország devizatartalékainak erősítése érdekében, mert Szerbiának nincs szüksége erre a hitelre.

Az előzetes információk szerint a szerb kormány ezzel a megállapodással arra kötelezi magát, a 2015. évi költségvetésről szóló törvénnyel összhangban, hogy végrehajtja a pénzügyi konszolidációt, a közszféra átszervezését, illetve a strukturális és a makrogazdasági stabilizációhoz szükséges lépéseket. Továbbá, hogy az elkövetkező három évben 1,3–1,4 milliárd euróval csökkenti az államadósságot vagy a GDP-t 4,25 százalékkal.

Aleksandar Vučić kormányfő nemrégiben kiemelte, „a megállapodást nem azért írjuk alá, mert pénzre, hanem azért, mert biztonságra van szükségünk”.

Szerbia az elmúlt 15 évben három megállapodást kötött az IMF-fel: 2001 és 2004 között egy stand-by szerződést, 2009-ben pedig a mostanihoz hasonló elővigyázatossági szerződést.

A legutóbbi szerződést 2011 szeptemberében kötötte az ország, majd a rá következő év februárjában befagyasztották, mert a 2012-еs költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól.