2024. április 26., péntek

Kész Zoltán független jelölt nyerte a veszprémi mandátumot

Kész: A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható - 98,91 százalékos feldolgozottság szerinti - adatok alapján Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg.

Az időközi választás győztesének veszprémi sajtótájékoztatója (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Az időközi választás győztesének veszprémi sajtótájékoztatója (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Az időközi választás győztese, Kész Zoltán veszprémi sajtótájékoztatóján kijelentette: a veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben.

Úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól "a józan ész városa".

– Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek – hangsúlyozta Kész Zoltán.

A Fidesz közleményben gratulált Kész Zoltánnak. A kormánypárt emellett köszönetet mondott azoknak, akik segítették a kampányukat, és azoknak, akik részt vettek a szavazáson, és a kormánypárti jelöltet, Némedi Lajos veszprémi alpolgármestert támogatták.

Némedi Lajos vasárnap esti tájékoztatóján azt mondta: a választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell. Kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát.

Tóbiás József, az MSZP elnöke veszprémi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a választás egy új társadalmi együttműködés példája. Kiemelte: bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. „A magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson – tette hozzá.

A Jobbik szerint a választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az ellenzéki párt közleménye hangsúlyozta: vasárnap megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig „a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába” – utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

A DK szerint a veszprémi választás azt üzente a hatalomnak, hogy az ország változást igényel, ehhez pedig 2016-ban előre hozott választásra van szükség. Az ellenzéki párt szóvivője közleményében azt írta "a Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a velük szövetséges LMP sem tudott segíteni". Fontos fejleménynek nevezte, hogy „a demokratikus együttműködés” simán legyőzte a Jobbikot is.

Szigetvári Viktor, az Együtt - A Korszakváltók Pártja elnöke közleményében kiemelte: vasárnap Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. Arra is kitért: Kész Zoltán győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előre hozott választás kiírását követeli. Közleményükben kifejtették: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette „az orbáni kétharmad lebontása”.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. Szerinte vasárnap egyértelműen bebizonyosodott, hogy a demokratikus ellenzéki erők - legyenek azok pártok vagy civil szervezetek - összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.