2024. március 29., péntek

Zvonko Bogdannal az idegenforgalmi kiállításon

Új köntösben mutatták be Szabadka és Palics turisztikai tartalmait

Csütörtökön kezdetét vette a belgrádi 37. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás, melyen több mint ötven ország 1100 kiállítója vesz részt, s ahogy már megszokhattuk, a sokadalomban ott volt a Szabadka és Palics érdekességeit, turisztikai kínálatát bemutató stand is.

Szabadkaiak a kiállításon (Fotó: Sztojánovity Lívia)

Szabadkaiak a kiállításon (Fotó: Sztojánovity Lívia)

A négynapos rendezvény keretében az idegenforgalmi kiállítás mellett a látogatók megtekinthették a tizenegyedik HORECA-t, azaz a szállodai és vendéglátóipari felszerelések nemzetközi kiállítását, a hatodik Beowine borkiállítást és a tizenegyedik Emléktárgykiállítást is.

Tizenötezer négyzetméter területen, összesen hat csarnokban várják a látogatókat az idei évre vonatkozó turisztikai ajánlatokkal, melyekhez a vásár ideje alatt kedvezményesen, egyes esetekben akár negyven százalékkal alacsonyabb áron lehet hozzájutni. A rendezvény természetesen nem csak kereskedelmi célt szolgál, hanem új kapcsolatok kialakítását és a meglévő partnerség elmélyítését, valamint a turizmus és a vendéglátóipar megerősítését is, illetve egyik legfontosabb célja Szerbia természeti kincseinek, kulturális gazdagságának, a turisták számára érdekes helyszínek és rendezvények bemutatása is, ahol természetesen Szabadka és Palics is népszerűsíti a helyi tartalmakat.

Ivana Anđelković, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője a kiállításon való szereplésük kapcsán elmondta, az idén igyekeztek modern módon bemutatni a szabadkai és palicsi helyszíneket, melyet a standról is visszaköszönő új vizuális megjelenés jellemez, s ami hamarosan a www.visitsubotica.rs és a www.visitpalic.rs internetes oldalakon is megjelenik majd.

– Új ismertető füzetekkel érkeztünk, amelyben bemutatjuk Szabadkát, Palicsot, a borvidékünket és a falusi turizmusunkat. A Zvonko Bogdan Borászattal való együttműködésből egy új mobiltelefonos alkalmazás született, ezzel igyekszünk a látogatók érdeklődését felkelteni a tartalmaink iránt, azaz az alkalmazásnak köszönhetően lehetőségük van Zvonko Bogdannal fényképezkedni, ezeket a képeket pedig közzétesszük majd a közösségi oldalainkon, ahol természetesen a szabadkai és palicsi kínálattal is megismerkedhetnek. Ezekben a napokban igyekszünk még nagyobb hangsúlyt helyezni a borturizmus népszerűsítésére, és bemutatni a legnagyobb hoteljeinket is, melyek képviselői úgyszintén jelen vannak a Szabadka–Palics standon.

Vjekoslav Ostrogonac, a város ifjúsággal és idegenforgalommal megbízott tanácsosa elmondta, ha a turizmusról van szó, akkor a belgrádi a legjelentősebb kiállítás, mely remek alkalom a helyi kínálat bemutatására, népszerűsítésére.

– Arra számítunk, hogy az idei egy kicsivel még erősebb lesz az előző évhez viszonyítva, s ha így lesz, kitűnő évnek nézünk elébe, ami a turizmust illeti. Két éve folyamatosan nő a nálunk töltött éjszakák száma, 2012-ben 98 ezer, 2013-ban már 124 ezer, tavaly 135 ezer volt ez a szám, ami arra mutat, hogy a város Idegenforgalmi Szervezete és a turizmussal foglalkozók jó úton haladnak, s sikerül remek idegenforgalmi helyszínként bemutatniuk Szabadkát és Palicsot a látogatóknak. Mindenképpen igyekezni fogunk, hogy ez a tendencia az idén is folytatódjon – mondta a tanácsos, kiemelve, a falusi turizmus az egyik olyan terület, ahol nagy potenciáljaink vannak, s szeretnék, ha ez a jövőben sokkal intenzívebben jelen lenne a kínálatban, a borutak kiegészítéseként.