2024. április 25., csütörtök
Maláj utasszállító

Nemzetközi szakértők vizsgálták az MH17-es roncsait

Nemzetközi légügyi szakértők egy dél-hollandiai légitámaszponton megvizsgálták a tavaly júliusban lezuhant malajziai utasszállító repülőgép roncsait – közölte pénteken a holland biztonsági hivatal (OVV).

A légyügyi nyomozók a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) eljárásrendjének részeként vizsgálták a Boeing 777-es repülőgép törzsén keletkezett töréseket, valamint az azon rögzített becsapódásnyomokat.

A szakértők Ukrajnából, Malajziából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Oroszországból érkeztek.

Az OVV bejelentette, hogy hamarosan nekilátnak a repülőgép háromdimenziós helyreállításához. A rekonstrukció a Gilze-Rijenben lévő katonai támaszponton történik, ahova teherautókon szállították Kelet-Ukrajnából a roncsokat.

A testület várhatóan egy éven belül közzéteszi végleges jelentését a történtekről.

Egy tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott előzetes jelentés szerint több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata. Semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna.

A Malaysia Airlines járata 2014. július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében. A gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt, közülük 193-an holland állampolgárok voltak.

A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért.