2024. március 28., csütörtök

A tudomány hosszú távú befektetés

A tartományi tudományügyi titkárság hétfőn teszi közzé idei pályázatait

Az idén összesen 19 pályázatot hirdet meg a tartományi tudományügyi titkárság, ezek révén megközelítőleg 4,5 millió euróval járul hozzá a tudomány, az új technológiák és a felsőoktatási rendszer fejlesztéséhez – hangzott el a tartományi tudományügyi titkárság által szervezett tegnapi sajtótájékoztatón.

Vladimir Pavlov tartományi tudományügyi titkár a média képviselőinek elmondta, hogy a legtöbb támogatás elsődleges célja a felsőoktatás segítése, hiszen ez hosszú távon további társadalmi és gazdasági fejlődéshez is vezethet. Megjegyezte, hogy a pénzügyi megszorításokat figyelembe véve az idén csupán egy kicsivel magasabb a szubvenciók összege, és ez érthető is.

– A pályázati felhívásokat hétfőn teszi közzé a titkárság – tette hozzá a titkár.

Mint a sajtótájékoztatón kiderült, a titkárság az idén is kihirdeti a már megszokott pályázati lehetőségeket, viszont újakat is bemutat. Ilyen például a tehetséges egyetemi hallgatók megsegítésére szánt hitelkeret (összesen 9 millió dinár). Ezzel ellentétben több régi, már jól bevált támogatási vonalon is pályázhatnak az érdekelt tudományügyi vagy oktatásügyi intézmények. A titkárság az idén is meghirdeti a nemzetközi tudományos kapcsolatok fejlesztésére irányuló pályázatokat. Ebben az évben pályázhatnak az érdekeltek az új technológiákkal működő vállalatok megsegítésére, valamint kísérleti technológiák alkalmazásának beindítására (az említett két célra csaknem negyedmilliárd dinárt irányozott elő a titkárság).

A felsőoktatás viszonyainak javítására a tartományi szerv több pályázatot is meghirdetett. Ilyen például az egyetemek felszerelésének beszerzésére kihirdetett szubvenciók, de megemlíthetők az oktatásprogram megvalósítására kijelölt összegek, illetve a felsőoktatási civil egyesületek munkáját segítő támogatások is.