2021. augusztus 6., péntek

Budućnost pokrajinske koalicije opet pod znakom pitanja

Problemi unutar vladajuće pokrajinske koalicije ne datiraju od juče, ali je postojanje ovih problema potvrdila smena direktorke J.P. „Vojvodinašume”, Marte Takač, i imenovanje novog, v.d. direktora. Liga Socijaldemokrata Vojvodine se ne ustručava, ni u drugim prilikama, u poslednje vreme, da udari po Savezu vojvođanskih Mađara, inače svog koalicionog partnera. Protekle mesece su obeležile razne optužbe od strane Lige na račun SVM-a. U intervjuu datom za „Mađar so” predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik SVM-a, Ištvan Pastor, je izjavio da se neće truditi da održi pokrajinsku parlamentarnu većinu po svaku cenu, jer i njegova stranka poznaje određene granice.

- Opstanak koalicije zavisi prvenstveno od Lige, a ne od nas. Zavisi od toga koje će škole mišljenja preovladati u Ligi, jer je u toj stranci mnogo različitih mišljenja. Poslednjih meseci je konstantna situacija koja se slobodno može okarakterisati abnormalnom, u kojoj su čelni ljudi Lige bili prisiljeni da se distanciraju od izgovorenih reči predsednika LSV-a. Naša namera je da i dalje ostanemo racionalni. Porteklih meseci smo se uvek suzdržavali od reakcija na svaku rečenicu koja je stizala iz redova LSV-a. Međutim, mislim da se mora povući neka granica. Ja se slažem sa tim da u vezi određenih pitanja neko može da ima drugačije mišljenje, ali ova činjenica ne daje tom pojedincu pravo da drugoga omalovažava, da ga naziva izdajicom, slugom krajnje desnice, da izjavljuje rečenice koje vređaju druge kao pojedince, kao pripadnike neke političke grupe i kao pripadnike neke zajednice. Teško se može tolerisati ovakvo ponašanje, svojstveno boljševicima. Ne postoji parlamentarna većina, ne postoji koalicioni sporazum koji je vredan toga da se vređa jedna zajednica i da se vređa na hiljade glasača koji su svoj glas dali za nastavak određene politike.

Ištvan Pastor je izjavio da se proces vređanja ne smiruje i da dešavanja iz proteklih dana, promene na čelu J.P. „Vojvodinašume”, dokazuju da ambicijama obračuna i pokazivanja sirove snage nema kraja.

- Mislim da to predstavlja baš veliki problem za Demokratsku stranku, kao i za SVM. U četvrtak se desilo nešto što je bez premca, do sada. Premijera je nadglasala njegova sopstvena vlada. DS je ostao u manjini u svojoj vladi, statut „Vojvodinašuma” je promenjen bez priprema, sirovom većinom, poništen je raspisan konkurs i smenjen je direktor, bez ikakve dokumentacije, samo na osnovu usmenih objašnjenja.

Ukoliko vojvođanska politika želi da pođe u tom pravcu, SVM u tome neće biti partner bez obzira na budućnost koalicije i bez obzira koja će biti sudbina pojedinih političara – naglasio je Ištvan Pastor.

Predsednik podseća da je SVM na poslednjim izborima dobio sedamdeset hiljada glasova, a zadatak stranke je da kaže „ne” svaki put kada neko hoće da ošamari ovih sedamdeset hiljada glasača.

- Ne mogu da zamislim dugoročno partnerstvo sa onima kojima predstavlja problem što neko ima nacionalnu i versku pripadnost, sa onima koji hoće da grade multikulturalno, multikonfesionalno i multietničko vojvođansko društvo, a istovremeno im predstavlja problem što je neko Mađar i katolik – naglašava Pastor, aludirajući na jednu od nedavnih izjava Lige. Pastor je dodao da su tokom devedesetih godina ovakve pojave bile prisutne prigušeno, u skrivenoj formi, ali ne toliko jasno kao što je to slučaj danas.

- Trenutno ove pojave ugrožavaju parlamentarnu većinu. Sve to stavlja na raskrsnicu, i to ne nas, nego, prvenstveno, srpsku politiku, jer treba da se odgovori na pitanje da li će se dozvoliti da ovakva mišljenja postanu vladajuća. Odgovornost Demokratske stranke je nesporna, naročito ako se uzme u obzir šta je sve povukla na sebe tokom jesenje reorganizacije vlade. Sada, kada vidimo i posledice, ne bismo trebali da se čudimo, nego da se bavimo ovim posledicama – naglašava Pastor.

Pokrajinska vlada je izradila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koji bi trebao razmotriti poslaničke grupe i koji bi se, nakon Novog Sada, morao prihvatiti i u republičkom parlamentu, sa drugačijim sastavom stranaka.

- Rešenje ove teme se odugovlači, već odavno, a predlog zakona je pripreman jako sporo. Prema važećem Ustavu, taj predlog zakona je morao biti završen do 31. decembra 2008. godine. Ovde je priča o nedostatku političke volje, ništa drugo nije sprečavalo prihvatanje ovog zakona. Naša stranka je konstantno tražila prihvatanje ovog zakona, 2010. godine su nas, verovatno baš zbog toga, izbacili iz lokalnih samouprava u Subotici i Senti, ali to je već deo prošlosti. Problem i dalje čeka svoje rešavanje, ali sad barem imamo tekst o kome možemo raspravljati. I to je značajan korak napred.

Pastor kaže da nije veliki optimista po tom pitanju.

Već oko godinu dana, pre pokrajinskih izbora, postoji velika šansa da pitanja finansiranja skliznu u predizborne borbe. Zbog toga, mislim da je bila greška što su predstavnici Lige i DS-a izostali sa konsultacija, u septembru prošle godine, kada sam inicirao da svi sednemo za sto i počnemo pregovore o otvorenim pitanjima. Da smo tada razgovarali, verovatno bismo sa većom verovatnoćom postigli dogovor. Sada je pred nama predlog i ja ću, kao predsednik parlamenta, učiniti sve da se stvori atmosfera u kojoj se može povesti prava diskusija, ako za to postoji politička volja – kaže Pastor, naglašavajući da smo pred dugim procesom usklađivanja, ali, ukoliko postoji dobra volja, može se pronaći i rešenje. Dokument koji je vlada prihvatila je okviran i treba da se postigne dogovor o tome kako se treba uopšte odnositi prema tom pitanju – prvi korak će biti konsultacija sa predvodnicima poslaničkih grupa – objašnjava Pastor.

- Ne isključujem da će se nakon toga formirati stručno telo koje će se ovim pitanjima baviti, udaljeno od svakodnevne politike. Sve to treba da bude rezultat dogovora. Nije zadatak predsednika parlamenta da postavi gotov recept pred svakoga, nego da oko važnog pitanja pokuša izraditi sistem saradnje koji će celu stvar voditi napred, a nikako kočiti.

U vezi eventualnih rokova, Pastor je izjavio da je pravo pitanje da li će postojati politička volja. Ako će dobra volja preovladavati tokom diskusije, onda će i rezultati stići brzo, a celo pitanje će se moći rešiti za dva do tri meseca. Bitno je da postoji zajednička volja, između vlasti i opozicije, pošto cela priča kreće odavde, a završava se u Beogradu. Ova situacija pomalo podseća na onu kada je usvajan Statut, a razlika je da sad ne treba obezbediti kvalifikovanu većinu kao tada. Za SVM je veoma važno usvajanje ovog zakona jer smo, u proteklih sedam godina, kada nije postojao zakon o finansiranju, imali isuviše gubitaka.

Predsednik skupštine misli da se ne mogu razdvojiti pitanja nadležnosti i finansiranja, te se ove dve teme moraju naći na pregovaračkom stolu u paketu.

- Usvajanje dva nacrta zakona je u saglasnosti jedno sa drugim te treba da se odigra u koordinaciji. Ako se, dakle, pokaže ozbiljna volja, od strane svih, da se unaprede pitanja finansija, onda ćemo zajednički, verovatno, doći do zaključka da se mora otvoriti i zakon o nadležnostima. Logika pokazuje da bi trebalo prvo urediti pitanja nadležnosti, a tek onda finansiranje, jer je takva veza između ta dva zakona – izjavio je Ištvan Pastor.