2024. április 19., péntek

Tanácsadókkal a korrupció ellen

A megvesztegetéssel kapcsolatos problémákat országos szinten telefonon lehet jelezni, márciustól pedig Óbecsén írásban és személyesen is fogadják a panaszos ügyfeleket

Mit tehetünk, ha korrupciót észlelünk szűkebb környezetünkben? Mely intézményhez fordulhatunk teljes bizalommal? Ezekre a kérdésekre ad választ az ALAC, azaz a polgárok szolgálatára létrehozott korrupcióellenes tanácsadó szervezet. A projektum legfontosabb célkitűzése az, hogy minél több polgár vegye ki a részét Szerbiában a korrupció elleni harcból, és hogy az eddiginél több esetet vegyenek nyilvántartásba és oldjanak meg a hatóságok. A tanácsadóban önkéntesek fogadják azoknak a lakosoknak a telefonos bejelentéseit, akik tapasztalatot vagy tudomást szereztek korrupcióról, és munkájukat jogászok is segítik.

A tanácsadó szolgálat a 0800-081-081-es, vezetékes telefonról ingyenesen tárcsázható telefonszámon várja a hívásokat munkanapokon 11 és 15 óra között, és a tanácsadási szolgáltatás is ingyenes. A bejelentést akár névtelenül is meg lehet tenni. A tanácsadók felveszik az eset adatait, majd a szakértőkkel történt konzultációt követően javaslatot adnak arra, hogy az ügyfél egyedül vagy a szolgálattal közösen milyen lépéseket tehet a probléma megoldása érdekében.

Márciustól az óbecseiek a bejelentéseket e-mailben vagy postán is elküldhetik a savetovaliste@bum-becej.org e-mail címre, illetve a Fő utca (Glavna u.) 47., 21220 Bečej postacímre. A küldeményeket minden esetben bizalmasan kezelik. Hetente egyszer ügyvéd is fogadja majd az óbecsei panaszosokat.

Aleksandar Đekić, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) elnöke elmondta: bár a BUM-nak nincsen pénze arra, hogy a sértetteket a hatóságok előtt is képviselje, nyomon követik majd a fejleményeket és a korrupció ellen megtett intézkedéseket.

– A korrupcióellenes tanács működése révén szeretnénk információkat szerezni arról, egyes területeken mennyire elterjedt a megvesztegetés gyakorlata, és milyen problémák merülnek fel a korrupcióellenes törvények és tervek végrehajtása során – ennek alapján tudjuk majd megalapozottan felvenni a harcot ott, ahol erre a legnagyobb szükség van. Számítunk a sajtó közreműködésére is, azt tervezzük, hogy azok a polgárok, akik hajlandóak kiállni a nyilvánosság elé, a sajtóban is elmondhassák tapasztalataikat – mondta el Đekić.

A projektumot a Transparentnost Srbija az óbecsei BUM-mal és a NIIT Niš Társadalmi Innovációs Központ szervezetekkel közösen valósítja meg, amihez az EU szerbiai delegációja biztosít pénzt.