2024. április 18., csütörtök

A nagy fásítási akció

A kishegyesi helyi közösség az idén is megismétli a tavaszi fásítási akciót – Folytatódnak a tavalyi évben elkezdett munkálatok – Új PET-palack-gyűjtő konténerek az utcákon

A kishegyesi helyi közösség aktívan kezdte az évet, és több kisebb projektum megvalósításán dolgoznak, mondta el lapunknak Sándor István, a helyi közösség munkatársa. Ezek között van a közvilágítás bővítése és a PET-palack-gyűjtő konténerek kihelyezése.

Körforgalom a Vasút utcában

Körforgalom a Vasút utcában

– Folytatódott a közvilágítás bővítése, amely a tavalyi évben kezdődött el. Jelenleg az összes karó a helyén van, a lámpatesteket is megvásároltuk, már csak a kivitelezőre várunk, hogy felszerelje őket. Még összesen három helyszínen maradt hátra, a többi helyen már üzemelnek a lámpák. Az év elején egy kisebb tatarozáson esett át a labdarúgópálya ebédlője és annak környéke a helyi közösség jóvoltából. Befestettük az ebédlő belsejét, valamint kijavítottuk a kerítést, amelyet vandálok rugdostak szét. Ezen a helyszínen zajlott a kishegyesi disznótoros nap is. Lakossági kérelemre folytatódott a PET-palack-gyűjtő konténerek kihelyezése, amit szintén a tavalyi évben kezdtünk meg. A tavalyi évben a körforgalomnál és a Fehér Ferenc utcában raktunk le konténereket. Az idén is két ilyet helyeztünk ki, egyet a gazdászati óvodánál és egyet a Verbászi úton – mondta el Sándor.

A tavalyi pozitív tapasztalatok okán a helyi közösség az idén is megszervezte a fásítási akciót. Ennek egyik része, az ingyen facsemeték igénylése ma zárul, tudtuk meg a munkatárstól.

– Tavaly mintegy 400 facsemetét osztottunk ki, de sokan jelezték, hogy lemaradtak az akcióról. Ősszel nem sikerül megismételnünk ezt az akciót, most viszont igen. A fák egy részét azok a lakosok vihetik haza, akik máig leadták a kérelmüket. A másik részét a helyi közösség fogja kiültetni, de ebbe az akcióba valószínűleg be fog kapcsolódni az általános iskola Bagolysuli szakcsoportja is. Ők a tavalyi évben is nagy segítségünkre voltak, és a gyerekek nagyon élvezték a faültetést. Itt meg kell említenem, hogy szeretnénk a falu bejáratához díszfákat és bokrokat ültetni. Tavaly a Vasút utcában lévő körforgalomhoz telepítettünk díszcserjéket, és köszönhetően a térfigyelő kamerának, ezek meg is maradtak. Most a falu Topolya felőli bejáratát fogjuk megszépíteni ily módon. Itt már kivilágítottuk a keresztet és lépcsőt alakítottunk ki, a továbbiakban szeretnénk díszfákat és -bokrokat ültetni, valamint virágágyásokat kialakítani. A tavalyi évben gömbkőriseket ültettünk a buszmegállótól a Krivaj partig, az idén szeretnénk bővíteni ezt a fasort. Az áruházak előtti parkolóban betonkockákat vágunk ki, ahová el tudjuk ültetni ezeket a fákat – mondta el Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy idáig kb. 150 facsemetét igényeltek a polgárok. Ez kisebb mennyiség, mint amennyit a tavalyi évben kiosztottak, de az akciót őszre megismétlik. A mostani akció során vérszilvát, bugás csörgőfát, nyírfát, akácfát és hársáfát lehetett igényelni, számolt be Sándor.