2024. március 29., péntek

Befejeződött a csődeljárás a Beohemijában

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság végzésével elfogadta a Beohemija-Inhem társaság átszervezési tervét, ezzel gyakorlatilag leállították a csődeljárást az ország egyik legnagyobb mosóporgyárában. Ehhez szükség volt arra is, hogy a hitelezők többsége elfogadja a társaság vezetése által benyújtott átszervezési tervet. Két hitelező nyújtott be panaszt, ezekről majd a fellebbviteli eljárásban döntenek.

Az átszervezési terv értelmében egy testületet alakítanak, amelyben a hitelezők – elsősorban bankok – képviselői kapnak helyet, az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az átszervezési terv megvalósítását.

A csődeljárást a Beohemija-Inhem vezetősége kezdeményezte tavaly, mert úgy ítélték meg, hogy csak ilyen módon tudjákják átvészelni a gazdálkodási problémákat. A vezetőség szerint abban az esetben, ha nem fogadták volna el az átszervezési tervet, teljesen leállt volna a termelés, és nagy valószínűség szerint felszámolták volna a kompániát. Ebben az esetben nem tudták volna kártalanítani a hitelezőket. A társaság adóssága ugyanis (a bankoknak, az államnak, a hitelezőknek és a dolgozóknak) elérte a 2,7 milliárd dinárt, ugyanakkor a kompánia vagyonát 1,3 milliárd dinárra becsülik. Így mindenkinek az volt az érdeke, hogy a gyár tovább működjön, hiszen nagyobb a valószínűsége annak, hogy az adósságot törleszteni tudják.

A belgrádi Željko Žunić tulajdonában levő Beohemija-Inhem csődje meglepetést váltott ki, mivel az elmúlt években csak dicséretet lehetett hallani a mosóporgyárról, amely 2013-ban még azt tervezte, hogy Tunéziában két gyárat épít. A vezetőség azzal magyarázta az előállt nehézségeket, hogy a vásárlók a pénztelenség miatt egyre inkább a házi készítésű, olcsóbb tisztálkodási szerek felé fordulnak. Hogy fennmaradjon a piacon, a társaság kénytelen volt drága, rövidlejáratú kölcsönökért folyamodni.

Nagybecskereken a Beohemija 2006 óta működik, 2008-tól pedig már a belgrádi Dahlia és a verseci Hemija Brixol is hozzá tartozik. Mintegy háromszáz termékük van, és elsősorban a mosóporaikra (Duel, Spin) alapozzák a termelést. Ezerkétszáz dolgozót foglalkoztatnak, termékeik 40 százalékát exportálják.