2024. április 20., szombat

Rurális fejlesztés

Az EU-s program keretében 175 millió euróval támogatnák a mezőgazdaság fejlesztését

A mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumnak január 20-án az Európa Tanáccsal folytatott megbeszélések keretében sikerült elfogadtatnia Szerbia rurális fejlesztésére vonatkozó programot, ami azt jelenti, hogy lehetővé vált, hogy az Európai Unió elkülönítsen erre egy összeget, s vissza nem térítendő támogatás formájában segítse a mezőgazdaság rurális fejlesztését. Az IPARD II programot szerdán a szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában ismertették azokkal, akik ebben érdekeltek lehetnek, így a falusi háztartásokkal, akik például vendéglátással, borászattal, gyümölcs, hús vagy tej feldolgozásával is foglalkoznak vagy bővítenék tevékenységüket, valamint régi mesterségekkel foglalkozó egyesületek képviselőivel, tanyák, vendéglátóipari egységek tulajdonosaival, vállalkozókkal stb. A programot egyébként a mezőgazdasági termelőknek, valamint a mikro-, kis- és középvállalatoknak szánják.

A programot a mezőgazdasági termelőknek, valamint a mikro-, kis- és középvállalatoknak szánják (Fotó: Ótos András)

A programot a mezőgazdasági termelőknek, valamint a mikro-, kis- és középvállalatoknak szánják (Fotó: Ótos András)

– Amikor az IPARD II-ről beszélünk, el kell mondani, hogy a tervek szerint hat évig tartana a finanszírozása, illetve meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak, mégpedig hogy biztonságos élelmiszer előállítását foglalja magába, a mezőgazdaság versenyképességét növelje, illetve hogy a hazai és uniós standardokat összehangoljuk. A minisztérium igen sok elemzést készített, melynek alapján hat olyan területet, illetve intézkedést határoztak meg, melyeken keresztül ez a program megvalósul, s amit az unió 175 millió euróval támogat majd. Ehhez először is egy tanulmányt kell készíteni, egy gazdasági tervet, s az ebben feltüntetett költségek hetven százalékát fogják állni, illetve utófinanszírozásról van szó, azaz nekünk rendelkeznünk kell ezzel az összeggel, amit utólag visszakapunk – magyarázta Ivan Vojnić Tunić, a Regionális Gazdasági Kamara főtitkára.

Mint megtudtuk, ez a hat intézkedés magában foglalja majd a gazdaságokba való befektetést, a mezőgazdasági termékek feldolgozásába és terjesztésébe való befektetést, az organikus termelés fejlesztését, a helyi szintű fejlesztésre vonatkozó stratégia kidolgozását, a rurális környezet aktivitásainak diverzifikálását, illetve az Európa Tanácsból érkező csapatok technikai segítségnyújtását a helyi mezőgazdasági termelőknek.

– Ebben a pillanatban az információgyűjtés és az elemzés a feladatunk, melyhez a mai programismertető is hozzájárul, illetve össze kell majd gyűjteni a megfelelő dokumentációt, mert csak így lehet pályázni. Ebben a pillanatban erre vonatkozóan még nincs információnk, azonban ha figyelembe vesszük a valós állást, akkor mindenképpen rendkívüli lehetőségeink és esélyünk van, hogy megpályázzuk ezeket az összegeket, például rendelkezünk a szükséges infrastruktúrával, tanyákkal, turisztikai objektumokkal, borospincékkel stb., és aki rendelkezik infrastruktúrával, van egy jó ötlete és tudja, hogyan akarja azt megvalósítani, annak mindenképpen érdemes próbálkoznia.