2024. április 19., péntek

Vackor, a szabadkai kutya blogot vezet

Tóth Tamás, a kutya gazdája: Amikor a hátsó udvarban elkattant az első kép, éreztem, hogy ez lesz a vége

Vackor, a sándori származású keverék kiskutya saját blogot vezet (lapetitevackor.tumblr.com). S nem akármilyet, hiszen a róla készült fotók világhírűvé váltak, gazdája, a szabadkai dokumentarista fotós, Tóth Tamás nem győz válaszolgatni az újságírók kérdéseire, mert Vackor tudomást sem vesz róluk. Ugyanolyan huncut kutya maradt, mint volt egy évvel ezelőtt, amikor rátaláltak.

A 444.hu írja, Vackor bármikor képes teljesen elveszett, bánatos képet vágni, és már az egyik vezető cukiságblog, a Bored Panda is felfigyelt rá: eddig 19 ezren lájkolták a Vackorról szóló cikket. De ez csak egy a sok közül, hiszen Vackor iránt a világ minden pontjáról érdeklődnek, kétszázezren látták a róla készült képsorozatot. Gazdájával, Tóth Tamással beszélgettünk.

Mikor kezdődik Vackor, a sándori kutya története?

– Pontosan egy éve találtunk a legyengült anyjára a város szélén egy üres ház udvarán. Enni, inni vittünk neki és csak ekkor vettük észre a négy kiskutyát. Szerencsére mindegyikőjüknek találtunk gazdát és az anyjuk is új otthonra lelt.

Merre járt már eddig? Minden utadra, utazásodra elkísér?
– Majdnem. Volt már kétszer hegyet mászni, úszott a tengerben, utazott már biciklikosárban, buszon, vonaton. Ütötte már el autó, megharapta egy kóbor kutya, beszakadt alatta jég… olyan szívós, túlélős típus mint a gazdája. Egyedül a metrótól meg a villamostól fél és még nem tanult meg síelni.

Hogy jött az ötlet, hogy „blogja”, fotóarchívuma legyen a kutyusnak?
– Dokumentarista fotós révén a fényképezőgép mindig ott lóg a nyakamban, de már ott a hátsó udvarban, amikor elkattant az első kép, éreztem, hogy ez lesz a vége.

Milyen szituációkat szeretsz megörökíteni? A fotókról tükröződik a kutya, s egyben gazdájának a személyisége is.

– A kutya-gazdi hasonlat nem vitás, de azért nem értünk mindenben egyet. Egy ilyen cirkuszi kutya mellett témából nincs hiány. A fotók aztán szigorú szűrésen mennek keresztül, nem akarok abba a hibába esni mint az újdonsült szülők a kisbaba-fotóikkal. Az, hogy ez sikerült-e, döntsék el az olvasók.

Olyannyira népszerű lett a kutyus, hogy már amerikai, francia, magyar oldalak is foglalkoznak vele. Mit szólsz ehhez, milyen kérdésekkel kerestek fel téged?
– Sőt tajvani, thaiföldi, kínai, spanyol, olasz, cseh, szlovák, román, orosz, svéd, ausztrál, bosnyák, portugál, finn, brazil és más oldalak is átvették a hírt de ez várható volt. Ma már több mint kétszázezren látták a róla készült képsorozatot. Még egy brit hírügynökség is felkeresett.
De Vackor minderre csak legyint, én meg nem győzök újságírói kérdésekre válaszolgatni. :)