2024. április 24., szerda

Eredményes évet zárt a Žitopromet

Ötvenhétezer tonna búzát őrölt meg a zentai malom – Törökkanizsán vadonatúj pékség nyílt

Vállalatainkban javában készítik a 2014-es gazdálkodási évre vonatkozó zárszámadásokat, az elsődleges eredmények alapján annyit máris megállapíthatunk, hogy a zentai Žitopromet eredményes évet tudhat maga mögött. Amint azt rövid értékelő elemzésében Predrag Đurović igazgató elmondta, eredményes pénzügyi évet zártak, amelynek részletei hamarosan ismertek lesznek.

– Tavaly nyáron, az aratás végére a Žitopromet tárolóiba Zentán, Törökkanizsán, Gyálán és a többi raktárunkban összesen 73 000 tonna búzát helyeztünk biztonságba, ennek a mennyiségnek egy része továbbra is a termelők tulajdonában van, akik a kedvezőbb ár reményében még kivárnak a gabona eladásával. A malomban összesen több mint 57 000 tonna búzát őröltünk lisztté, a lisztből 5700 tonna tésztát, 3200 tonna kenyeret és péksüteményt állítottunk elő. A pékséget Törökkanizsára költöztettük és teljesen új, modern gépekkel szereltük föl, a régi berendezések itt maradtak Zentán, a kor követelményeinek már nem megfelelő épületben. A pékség dolgozóit saját kisbusszal szállítjuk az új pékségbe és vissza, tehát az utaztatásuk megoldott.

A rendelkezésre álló nyersanyag az év hátralévő részében, az új gabona aratásáig teljes egészében kielégíti a malom és tésztagyár termelési kapacitásait. Az újbúzát illetően az őszi vetésbe ezúttal csak a vetőmagba fektettünk be, minőségi vetőmaggal hiteleztük a búzatermelőket. Az együttműködő partnereink, a szövetkezetek biztosították a gabonatermesztéshez szükséges műtrágyát. A korábbi évek jól bejáródott tapasztalatai alapján a búzatermesztőktől az idén is piaci áron fogjuk felvásárolni a gabonát – mondta rövid értékelésében a Žitopromet igazgatója.