2024. március 29., péntek
MA VAN ZOMBOR VÁROS NAPJA

Az idén nem osztják ki a város díszoklevelét

Az egykori határőr település 266 évvel ezelőtt, 1749. február 17-én nyerte el a szabad és királyi város titulust, ezt a dátumot a város napjaként ünnepli a helyi önkormányzat. Ebből az alkalomból ma délben a Népszínházban számos meghívott vendég részvételével ünnepséget tartanak, este hat órakor a Városi Múzeumban Ausztrália belgrádi nagykövetségének első titkára és konzul asszonya, Melinda Rio megnyitja a kortárs ausztrál őslakos (aboroginal) képzőművészek tárlatát, este nyolckor pedig a Népszínházban a társulat nagy sikerű Boeing, Boeing! című előadását láthatja a közönség.

A város napja alkalmából Siniša Todorović polgármester délelőtt 11 órakor fogadást ad a testvér- és baráti városok, Kispest, Baja, Veles, Mojkovac, Zvečan, Eszék, Pélmonostor, Szabadka önkormányzatai képviselőinek a Megyeházán.

Az idén a városi tanács döntése értelmében nem kerül átadásra az egykori Februári Díj helyébe lépett Városi Díszoklevél, mert a tanácstagok szerint egyetlen jelölt se felel meg azoknak a magas mércéknek, amelyek e rangos elismerésre jogosultságát igazolná.

A mai napon minden zombori művelődési intézmény ingyenesen látogatható, ahol számos érdekes kiállítást tekinthetnek meg.