2024. április 18., csütörtök

A héten lehet licitálni az állami földekre

Bár a tavalyi évben elkészült Törökbecse községnek az állami földek bérbeadására vonatkozó éves terve, a licitációra mégsem került sor a tervezett ütemben: először az állattenyésztőknek kellett kiosztani az őket megillető parcellákat, és meg kellett kötni az erről szóló szerződéseket, aztán a beodrai, majd a kumáni templomnak kellett visszaadni a termőföldet. Saša Šućurović törökbecsei polgármester szerint mindez együttesen oda vezetett, hogy az önkormányzat nem tudta tartani a licitációk eredeti határidejét.

– Köszönettel tartozom a kumáni papnak, aki megértést tanúsított az állattenyésztők iránt, és a rendelkezésükre bocsátotta az egyház földjét, ennek köszönhetően még ha késéssel is, de sikerült megtartanunk a licitáció első körét. E csúszás miatt azonban nem kerülhetett sor időben a tavalyi második körre – állítja a polgármester.

Šućurović szerint a 2013-as évben igen rossz tapasztalatokat szerzett az önkormányzat a licitációkon, ekkor végül visszaélések miatt el is maradt a második kör.

– A gazdák megművelték a földet, majd az illetékes minisztérium és az állami földekkel megbízott igazgatóság olyan ajánlatot tett azoknak a földműveseknek, akik „feketén” használtak állami földeket, hogy kössenek megállapodást, és fizessenek a földért. Ezt sajnos nem tette meg mindenki, és az állami földek nagyobb részének a használata után nem fizettek a gazdák – én mint polgármester nem engedhetem meg azt, hogy ez megismétlődjék. Bűnvádi feljelentést teszünk azok ellen, akik 2013-ban szerződés nélkül művelték meg az állam földjét – mondta Šućurović.

Az állami földek bérlésére kiírt licitációra február 18-án és 19-én kerül sor, és a polgármester azt kéri: az eseményen jelenjenek meg azok is, akik 2014-ben is illegálisan művelték a parcellákat, és szerződjenek le azokra, mert ellenkező esetben ők is bíróság elé kerülhetnek.

A törökbecsei önkormányzat összesen 7740 hektár földdel rendelkezik, ebből tavaly 4776 hektárra lehetett jelentkezni, így csaknem további 3000 hektár vár most gazdára. A második körben egyébként olyan termelők is jelentkezhetnek bérlésre, akiknek a gazdasága más kataszteri község területén van. A 2015. évre vonatkozó éves terv bemutatásának a határideje március 31.