2024. április 19., péntek

Német támogatásból fejlődne Palics

Szennyvízvezeték kiépítését támogatná a Német Fejlesztési Bank

A Német Fejlesztési Bank (KFW) hajlandó több mint egymillió euró vissza nem térítendő támogatást biztosítana a Palics település és a szennyvíztisztító közötti fővezeték kiépítéséhez. A támogatást a Ramsaari egyezmény általi védelem alá eső területek fejlesztésére szánják, s a csatorna kiépítésével jelentősen javulnának a körülmények, hiszen a palicsi szennyvíz nem ömlene a védett Ludasi-tóba. A pénz már szeptemberben megérkezhet, a következő évben pedig, amennyiben elkészülne a szükséges dokumentáció, további ötmillió euróra pályázhatna Szabadka, szintén a Német Fejlesztési Banknál, amely pénzből Hajdújárás, Ludas és Királyhalma szennyvízhálózata épülhetne ki.

A Palicsi-tóban hat éve nem javasolt a fürdés (Fotó: Molnár Edvárd)

A Palicsi-tóban hat éve nem javasolt a fürdés (Fotó: Molnár Edvárd)

A Palicsi-tóba köztudottan nemcsak a tisztított szennyvíz ömlik bele, hanem a környező szállodák, kávézók szennyvize is, míg a Ludasi-tó sokszorosan ki van téve a veszélynek, hiszen évtizedek óta folyamatosan belefolyik a tisztítatlan szennyvíz.

A Palicsi-tóban hat éve nem javasolt a fürdés, hiszen fekális eredetű coliform baktériumokat találnak a vízben szinte minden idényben, emellett más baktériumok is megtalálhatók voltak a tóban. Ezek bőrfertőzést, felső légúti, fül, húgyúti és nemi megbetegedéseket is okozhatnak, valamint emésztési panaszokat is.

Lapunknak 2009-ben nyilatkozta az aktuális városi illetékes, hogy az iszaptalanítás hamarosan megkezdődhet, s a tó állapota három éven belül stabilizálódhat.