2024. április 19., péntek

Folyamatban a régi-új tulajdonosok beírása

Eddig száz vagyon-visszaszármaztatási végzés érkezett a kataszterbe

A Köztársasági Földmérő Intézet szabadkai ingatlan-nyilvántartási (kataszteri) hivatalához eddig mintegy száz végzés érkezett az egykor elkobzott vagyon visszaszármaztatásáról – írja a Vajdasági RTV. A szabadkai kataszteri hivatalba, mely Szabadka mellett Kishegyest és Topolyát is felöleli, összesen 2232 esetben érkezett vagyon-visszaszármaztatási kérelem, melyek mindegyikét sikerült a tavalyi év végéig feldolgozni, és az esetek többségében az ügyfelek kézhez kapták a megfelelő dokumentumokat, melyekkel a Restitúciós Ügynökséghez fordulhattak.

Balanyi János, a szabadkai kataszteri hivatal vezetője elmondta, a vagyon-visszaszármaztatásról szóló első végzések már meg is érkeztek hozzájuk.

– Nem nagy számban érkezett eddig végzés, azonban az eljárás megkezdődött. Eddig mintegy száz végzés érkezett Szabadkára, Topolyára és Kishegyesre vonatkozóan, a régi-új tulajdonosok bejegyzése pedig gyorsan és térítésmentesen történik. Remélem, hogy a károsultak elégedettek a hivatal munkájával – emelte ki Balanyi a Vajdasági RTV-nek adott nyilatkozatában.

A hivatal vezetője arról is beszámolt, hogy az esetek öt százalékában nem tudták megállapítani az elkobzott földek és a jelenlegi állás közötti viszonyt. Rámutatott, ennek megállapítása jelentette a legnagyobb problémát, mivel a háború után vezetett nyilvántartás hiányos vagy pontatlan volt.

– A tervek sok esetben megsemmisültek, vagy a földterület nem volt feltérképezve. Az elkobzott földeket azonnal a szövetkezeteknek, vagy a földnélkülieknek adták, mindenféle eljárás nélkül. Ezután amikor frissítették a kataszteri adatokat, az új helyzetet írták be, mindenféle jogi következmény nélkül.

A régi tulajdonosoknak és törvényes örököseiknek Szabadkán három épületet, egy lakást, negyvenhat üzlethelyiséget, közel 2400 négyzetméternyi üresen álló építkezési területet és több mint 130 hektár mezőgazdasági földterületet származtattak vissza.