2024. március 28., csütörtök

Biztató üzenetek Zágrábból

Az új horvát államfő beiktatása alkalmat adott a szerb–horvát viszonyok javításának megkezdésére is

Korábbi döntésével összhangban Aleksandar Vučić szerb kormányfő vasárnap részt vett Kolinda Grabar-Kitarović új horvát elnök beiktatásán. Zágrábi útját a szerb miniszterelnök arra is kihasználta, hogy találkozzon Vesna Pusić horvát Európa-ügyi és külügyi tárcavezetővel, Milorad Pupovaccal, a Szerb Nemzeti Tanács vezetőjével és a horvátországi szerbség képviselőivel, majd a beiktatási ünnepséget követően magával az államelnökkel is.

A horvát államvezetőséggel folytatott megbeszéléseket Szerbiában és Horvátországban is rendkívül pozitív fejleményként értékelték a két ország közötti kapcsolatok elmúlt időszakra jellemző elhidegülését követően. A horvát nyilvánosság elégedettséggel könyvelte el, hogy Vučić eljött Zágrábba, majd a kormányfőnek különösen azon szavait díjazta, melyekkel felszólította az ottani szerbséget: sajátjukként szeressék és tiszteljék Szerbiát és Horvátországot is.

Horvátországban Vučić látogatását egyértelműen annak jeleként értelmezték, hogy Szerbia a felfelé ívelő kapcsolatok mellett döntött. Vučić első zágrábi nyilatkozata alátámasztotta ezt a meggyőződést. A kormányfő kifejtette, hogy hazánk minden tőle telhetőt kész megtenni annak érdekében, hogy a szomszédos államok közötti viszonyokat a béke, az együttműködés, a tisztelet és a bizalom határozzák meg. Látogatását a reggeli liturgián történő részvétellel kezdte, melyet követően köszönetet mondott a jelen lévő hívőknek, amiért a szerb államiság napján úgy döntöttek, hogy megjelennek az istentiszteleten. Találkozott Porfirije zágrábi-ljubljanai pravoszláv püspökkel, s eszmecseréjük során a két ország és nemzet közötti „hidak” kiépítése mellett szálltak síkra.

Milorad Pupovac úgy fogalmazott, hogy Vučić zágrábi útja sokat jelent az ottani szerbek számára, egy újabb lépés ez ugyanis a szerbség jogainak megvalósítása felé. A horvátországi szerb közösség határozottan támogatja a szerbiai államvezetőségnek azon igyekezetét, hogy tisztázzon minden nyitottnak számító kérdést Zágrábbal, tette hozzá a nemzeti tanács vezetője. Mint mondta, Vučićtyal beszéltek a háborúban eltűntekről, a háborús bűnök elkövetésével vádolt személyek elleni bírósági eljárásokról, a horvátországi szerb műemlékekről és az intézmények működésének javításáról is. A legfontosabb témát, mint mondta, mégis a szerbség identitásának megőrzése jelentette.

MEGHÍVÓ BELGRÁDBA

A beiktatási ünnepség pontban délben kezdődött a zágrábi Szent Márk-templom harangjainak megkongatásával. A himnusz elhangzása után egyperces csend következett a délszláv háború áldozatainak emlékére. Kolinda Grabar-Kitarović ezt követően letette az esküt, majd ünnepi beszédet tartott, amelynek bevezetőjében elődeinek, Franjo Tuđmannak, Stjepan Mesićnek és Ivo Josipovićnak is megköszönte mindazt, amit a hazáért tettek. Elmondta: minden horvát állampolgár elnöke akar lenni.

Az ünnepségen kilenc ország elnöke vett részt, köztük Áder János magyar államfő is. Jelen volt több más szomszédos ország elnöke is.

A szerb kormányfő a horvát államvezetőséggel folytatott tárgyalása során saját nevében és Tomislav Nikolić államfő nevében meghívta Belgrádba Kolinda Grabar-Kitarovićot. Amikor arról kérdezték az újságírók, hogy vajon Zoran Milanović horvát miniszterelnök is ellátogat-e Belgrádba hamarosan, Vučić azt mondta, vagy Milanović utazik a szerbiai fővárosba, vagy maga jön el ismét Zágrábba horvát kollégájához. Beszámolója szerint őszinte, nyitott hangnemben zajlott le a beszélgetés Grabar-Kitarovićtyal. A hangsúlyt, tette hozzá, mindketten a jövőre fektették, arra, milyen irányba kell haladnia a két ország közötti kapcsolatoknak.

KÖZÖS GAZDASÁGI ÉRDEK

Mladen Pavić, a horvát államelnök sajtófelelőse arról számolt be, hogy Vučić és Grabar-Kitarović szívélyes hangnemben tárgyalt egymással két fő kérdéskör kapcsán: megvitatták a múlt történéseit elsősorban azoknak a mai napig rendezetlennek számító kérdéseknek a tükrében, melyek a közeljövőben megoldásra várnak, de tárgyaltak a jövőről is, a kapcsolatok javításának lehetőségeiről. Elismerte, magára a beszélgetésre olyan helyzetben került sor, amikor a körülmények egyszerűen nem tettek lehetővé mélyebbnek minősíthető analízist, ennek ellenére a találkozást a teljes nyitottság hatotta át. Mint mondta, az eltűnt személyekről, a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok helyzetéről is szó esett. A beszélgetőpartnerek egyet értettek abban, hogy a két országnak a jövőben hatékonyabban, intenzívebben együtt kell működnie, s a kapcsolatokat egy az eddiginél sokkal szorosabb gazdasági kooperációnak kell meghatároznia. Pavić úgy vélekedett, hogy a szerb kormányfő és a horvát államfő hamarosan újabb eszmecserét folytat.

Zágrábban adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić a Vesna Pusićtyal folytatott tárgyalásokról is véleményt nyilvánított. Mint mondta, a politikai és gazdasági témák domináltak, s mindketten a kapcsolatok elmélyítése mellett szálltak síkra. Elégedettségének adott hangot, s köszönetet mondott a vendéglátóinak azért, mert minden jel arra mutat: ahogyan Szerbia, úgy Horvátország is kész a jövőbe tekinteni. A beszélgetés során Szerbia európai közeledése is szóba került, emellett megvitatták, hogyan tudná a két állam kölcsönösen segíteni egymást a határon átnyúló európai projektumokban történő sikeres részvétel terén.