2024. március 29., péntek

Az iskolák egy részében folytatódik a pedagógussztrájk

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának és a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének vezetősége hétfőn úgy döntött, tagságuk folytatja a sztrájkot. Mint Jasna Janković, az unió sajtószóvivője kifejtette: folytatják a rövidített órák tartását, és szakszervezeti vezetőségük nem hajlandó mindaddig aláírni az oktatásüggyel kapcsolatos vitás kérdések megoldásáról szóló megállapodást, amíg nincs biztos garancia arra, hogy az ebben foglaltak majd teljesülnek.

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete szintén a sztrájk folytatása mellett döntött hétfő délutáni elnökségi ülésén. Szükségesnek tartják, hogy folytatódjanak a tárgyalások a kormánnyal az oktatásügyben dolgozók anyagi helyzetével kapcsolatos minden vitás kérdésről, valamint szintén garanciákat szeretnének a kormánytól a megállapodásban foglaltakkal kapcsolatban.

Mindkét szakszervezet vezetése úgy határozott, hogy az ágazati kollektív szerződést viszont alá fogják írni a kormánnyal.

A Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet és a Függetlenség ágazati szakszervezet már múlt szerdán aláírta a megállapodást és a kollektív szerződést, úgyhogy a hozzájuk tartozó iskolákban szerdától ismét 45 perces órák lesznek.