2024. március 29., péntek

Jubiláló házaspárok találkozója

Adán ünnepi műsorral emlékeztek meg a házasság világnapjáról
A jubiláló házaspárokat köszöntötték Adán (fotó: Gergely Árpád)

A jubiláló házaspárokat köszöntötték Adán (fotó: Gergely Árpád)

A házasság világnapja (február második vasárnapja) alkalmából csütörtökön este Adán, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségének székházában ünnepi műsort szerveztek, amelyre meghívtak több, a 10., 20., 30., 40., 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárt, akiket jubileumuk alkalmával köszöntöttek.
A találkozó résztvevőit Krizsán Vilmos üdvözölte:
– A házasság hetében, a házasság világnapja alkalmából először szerveztük meg a jubiláló házaspárok találkozóját, amely meghirdetése után elég nagy visszhangra talált, egymás után jelentkeztek a jubiláló házaspárok. Hasonló rendezvény még nem volt. Az MNT és az adai első helyi közösség támogatta a kezdeményezést.
Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a családgondozási programunk, a családbarát rendezvényeink, a tavalyelőtt megtartott első délvidéki családkongresszus után most egy olyan ünnepséget próbálunk hagyományossá tenni, amely a családot, két ember egymás iránti szent elkötelezettségét helyezi előtérbe, amelyet semmilyen más életközösség nem helyettesíthet. A szeretetre és bizalomra alapozott házasság teremtheti meg az egészséges családot, amelyben örömmel és felelősséggel vállalják a gyermekek, az utódok nevelését.
A házasság világnapjához csatlakozó rendezvényünkkel a Vancsesz célja népszerűsíteni a házasság intézményét, mert igenis létezik harmonikus és boldog házasság. Az egészséges társadalom alapja az egészséges család. Nekünk, nagycsaládosoknak célunk megmutatni a társadalomnak, hogy nagy családban élni, a több gyermek felnevelése nemcsak áldozat, hanem öröm is és nemeztünk megújulásának az alapfeltétele – fejtette ki Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke.
Hajnal Jenő, az MNT elnöke meleg szavakkal üdvözölte a jubiláló házaspárokat:
– Hiszünk a házasságban, amely bizalomra és szolidaritásra épülő kapcsolat. Hitünk legyen abban, hogy egy közösség úgy tud megmaradni, ha az a keresztény értékrendre, a házasságra, a szülőkre és gyermekekre, közösségre épül. Én ezt látom ebben az ünnepben, amelynek fontosságát megérezte a nagycsaládosok egyesülete. Az MNT képviseletében fontosnak tartom azt, hogy beszéljünk a házasság, a család értékeiről. Az itt jelen lévő jubiláló házaspárok megmutatták a házasság értékét, azt, hogy hitben, szeretetben együtt erősebbek vagyunk, tudunk egymásba kapaszkodni, családot alapítva a szülőföldünket a sajátunknak érezzük – mondta üdvözlőbeszédében az MNT elnöke.
A továbbiakban Ördög Róbert lelkész, családterapeuta a házasságról, a hosszú boldog együttélés örömeiről és buktatóiról beszélt.
A jó hangulatban telt rendezvényen felléptek a helybeli Aranykapu Művelődési Egyesület tagjai, a Pántlika leánykórus, Bognár Odett és Hodik Nikoletta Adáról, Cakó Eszter és Gazsó Boglárka Zentáról.