2022. október 7., péntek

Mindkét támadást az követte el, akit később agyonlőttek

Valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar mellett - közölte sajtótájékoztatón a dán rendőrség.

"Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál" - mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő.
A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem.

* * *

Tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és a zsinagógánál történt éjszakai lövöldözések helyszínének közelében, a Norrebro kerületi pályaudvar mellett.

A férfi tüzet nyitott rendőrökre a pályaudvarnál, mire ők golyózáport zúdítottak rá. Egyelőre nem tudni, hogy az illetőnek volt-e köze a szombat délutáni vagy az éjfél után egy-két órával történt támadásokhoz.
A két korábbi lövöldözésben - amelyek egyikét egy kulturális rendezvényen, a másikat egy zsinagógánál követték el - két polgári személy meghalt, és öt rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kilétük ismeretlen.
A pályaudvari incidens közvetlen előzménye, hogy a rendőrség megfigyelés alá vett egy épületet. A helyszínen megjelent egy férfi, akit a rendőrök igazoltatni akartak. Ekkor a férfi azonnal lőtt, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása - közölte a rendőrség a Twitteren.
A TV2 dán tévé jelentette, hogy a zsinagógánál éjfél után egy-két órával történt támadás halálos áldozata az imaház egy fiatal zsidó biztonsági őre volt. A tévével Dan Rosenberg Asmussen, a helyi zsidó közösség elnöke közölte ezt.
"A zsidó közösség tagja volt, és ellenőrizte azokat, akik egy bár micvá avatóünnepségre érkeztek a zsinagógába" - mondta Asmussen. A támadó feltehetőleg be akart jutni az épületbe, ahol már mintegy 80 ember tartózkodott. A januári párizsi terrorista merényletek hatására a dániai zsidó közösség megerősítette biztonsági intézkedéseit - tette hozzá a közösségi elnök.
A biztonsági őr néhány órával a támadás után belehalt sérülésébe.