2024. április 25., csütörtök
REPÜLŐGÉPTRAGÉDIA - ÉCSKA

Ketten meghaltak a Magyarországon bejegyzett kisrepülőgép lezuhanásakor

A repülésoktató és a belgrádi Pegaz Pilot Academy magániskola pilótatanulója is életét vesztette abban a szombat délutáni szerencsétlenségben, amely során egy Cessna 310 kisrepülőgép zuhant le a nagybecskereki Écska közelében.

A nagybecskereki rendőrség megerősítette, hogy nem sokkal 13 óra előtt az écskai repülőtér közelében lezuhant egy kisrepülőgép, s a balesetben a belgrádi Dragan Živković (57), valamint az újvidéki Gordon Stopar (46) vesztette életét.

Zoran Petrović, a súlyos balesetek kivizsgálásáért felelős bizottság elnöke azt mondta, a balesetet kiváltó okokról akkor tudnak majd hiteles információkkal szolgálni, ha a szakértőkből álló csoport megvizsgálja a roncsot. Petrović elmondta, hogy a kisrepülőgép egy magyarországi magánlégi társaság tulajdona volt, a gépen ülők pedig szerb állampolgárok voltak. Mivel a kisrepülőgépet Magyarországon jegyezték be, a kivizsgálást vezető személy a szakmai csoport létrehozásakor köteles lesz a magyarországi illetékes szerveket is értesíteni, amelyek vagy bekapcsolódnak a munkába, vagy elfogadják a jelentést.

Nem hivatalos információk szerint, akkor következett be, amikor a pilótagyakornok a hajtómű-meghibásodás rutingyakorlatát akarta végrehajtani. Feltételezhetően az egyik motor ekkor állt le, és ez okozhatta a szerencsétlenséget.