2024. március 29., péntek

Nemzetközi konferencia a pszichiátriai betegek ellátásáról

Magyarországi és szerbiai szakemberek ismertették egymással tapasztalataikat az egészségügyi és szociális intézmények együttműködéséről a pszichiátriai betegségben szenvedők segítéséről a csütörtöki konferencián Zomborban. A konferencia résztvevőit Saša Todorović, Zombor polgármestere köszöntötte, majd dr. Úri Emese, a zombori egészségház igazgató asszonya az úgynevezett „Zombori modellről” mint az alapellátás szerepéről a pszichiátriai betegek intézményen kívüli kezeléséről tartott előadást.

A tanácskozás magyarországi és belgrádi előadói háziasszonyukkal, dr. Úri Emesével (Fotó: Fekete J. József)

A tanácskozás magyarországi és belgrádi előadói háziasszonyukkal, dr. Úri Emesével (Fotó: Fekete J. József)

– A modell, amit tavaly decemberben Triesztben mutattunk be 24 ország képviselői előtt, arról szól, hogy miként lehet megoldani a mentális betegségben szenvedők kezelését az alapellátás fölkészítése és edzése során, kiépítve az intézmények közti együttműködést, mielőtt rendelet útján bezárnák a pszichiátriai osztályokat. Mire a betegek visszakerülnek a családjukhoz, azokat is, akárcsak az egész közösséget föl kell készíteni, hogy elfogadják a mentális sérülteket családtagként, szomszédként, a közösségben személyes jogaival élő tagjaként, majd a betegeket meg kell tanítani pénzt kezelni, lakását fönntartani, munkalehetőséget és keresetet biztosítva számukra. A közösségbe illeszkedéshez kitréningezett kapcsolatra van szükség az egészségügyi és szociális intézmények, a jogalkotó, az önkormányzat és a helyi befogadó közösségek közt, hogy a betegek reszocializációja minél gördülékenyebben történjék. Az alapellátásnak föl kell készülnie, hogy ellássa azokat a betegeket, akik például falun nem jutnak el pszichiáterhez, akik nem szorulnak komolyabb gyógykezelésre vagy ellátásra, ellenkező esetben az általános orvos a többi intézménnyel karöltve megfelelő kórházi ellátáshoz juttatja a pácienset. Ez csupán egy modell, amely egyéb betegségekre is alkalmazható, így például a cukorbetegségre, a daganatos megbetegedésekre, a lebénult betegek esetében stb., ahol az alapellátás lehetővé teszi, hogy a beteg ne szakadjon ki a családjából, a közösségből – összegezte dr. Úri Emese.

A helyi gyakorlat eredményeiről dr. Dragana Mrđenov, az egészségház gyógyászati kérdésekkel megbízott igazgatóhelyettese, Silvija Kranjc okleveles pszichológus, a szociális központ igazgató asszonya, és az intézményben okleveles pszichológusként dolgozó Biljana Iđuški számolt be. Elmondásuk szerint a „Zombori modell” helyi kezdeményezés, amelynek résztvevői az egészségház, a közkórház és a szociális központ, és ennek a projektumnak a fontosságát a helyi önkormányzat is fölismerte. A cél olyan mobil csoportok létrehozása, amelyek kiszállnak a beteghez, fölmérik mentális és általános egészségügyi állapotát, a családon belüli viszonyokat és szociális körülményeit, hogy a partnerintézményekkel optimális gyógyulási és létkörülményeket, akár szociális juttatást biztosítsanak számukra.

Az előadásokat követő tanácskozáson munkatársaival részt vett dr. Bátori Zsolt, a magyarországi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója, valamint Vickó Ferenc, Szerbia Egészségügyi Minisztériumának államtitkára is.