2024. április 19., péntek

A Várady család ajándéka a múzeumnak

A nagybecskereki múzeumban tegnap szerződést írtak alá a Várady család ajándékáról, amely hamarosan a történelmi és művészeti osztály állandó kiállításának a része lesz. Az eseményen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Goran Knežević, a város korábbi első embere.

Kiss Ernő aradi vértanú családjától származó bútorok (Várady család tagja volt a Kiss családnak a háziorvosa), dokumentumok, politikai röpiratok, levelek, zászlók, a történelem különböző áldozataira vonatkozó emlékek, kitüntetések képezik azt az értékes hagyatékot, amelyet a Várady család a nagybecskereki Népmúzeumnak adományozva megmentett az utókornak.

– A hagyatékot az teszi sajátossá, hogy a véletlenek összejátszása folytán 1893-tól, amikor a nagyapám irodát nyitott, minden irat fennmaradt. Ez több mint harmincezer irat, és ezek valamiképpen tükrözik ennek a százhuszonvalahány évnek a mindennapjait. És ez nem igen maradt meg a történelemben. Tudjuk, hogy kik nyerték meg a háborúkat, de nemigen tudjuk, hogy mi volt a mindennap. Nem tudjuk például, hogy a háború után, hogyha valaki vett egy nyulat, akkor valóban megehette a nyulat, de meg volt büntetve, ha a bőrét nem adta vissza az államnak. Mert mindenben hiány volt. Nem tudjuk, hogy a két világháború között hogyan védett a nagyapám magyar kisebbségi érdekeket, milyen kérdések voltak. Nem ismerjük a névelemzés problémáját, hogy nem lehetett nem magyar névvel magyar iskolába járni. És nagyon sok más problémát – nyilatkozta tegnap dr. Várady Tibor akadémikus.

A nagybecskereki Népmúzeum képviseli Szerbiát májusban Glasgow-ban, ahol megválasztják Európa legjobb múzeumát. Mint ahogy Olivera Skoko, a Népmúzeum kurátora mondja, az esemény fontos az intézmény számára, mert minden tárgynak örülnek, amit ajándékba kapnak, hogyha pedig egy egész tárgykollekciót kapnak – mégpedig egy tekintélyes család vagyonából, mint amilyen a Várady család, amely meghatározója volt a város múltjának –, akkor annak különösképpen.

A tárgyak összeírása, muzeológiai feldolgozása és levédése után a Várady család szobája a nagybecskereki Népmúzeum állandó kiállításának a része lesz.