2024. április 19., péntek

Vérfürdő Pesavarban

Legalább tizenkilencen meghaltak, mintegy negyvenen megsérültek pénteken egy síita mecset ellen elkövetett terrortámadásban az északnyugat-pakisztáni Pesavarban. A mecsetben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, négy társa pedig a szentély előtt lövöldözött. A támadást a helyi tálibok vállalták magukra. A terrorszervezet szóvivője szerint bosszúból követték el a támadást, mert a pakisztáni kormány kivégezte egyik tagjukat.

A mentők elszállítják a merénylet egyik sérültjét (Fotó: Beta/AP)

A mentők elszállítják a merénylet egyik sérültjét (Fotó: Beta/AP)

Az öt támadó közül három meghalt. Egyet lefogtak a hívők, őt az őrök lelőtték, viszont egy másiknak sikerült felrobbantania magát. Az így keletkezett zűrzavart kihasználva egy harmadik támadó behatolt a síita szent helyre, tüzet nyitott, és kézigránátot dobott a nagyjából kétszáz imádkozó hívő közé, majd felrobbantotta magát a robbanómellényével. A támadók közül néhány a biztonsági szolgálat egyenruháját viselte.

Két hét alatt ez volt a második merénylet, amelyet a pakisztáni síita muszlimok ellen követtek el. Január 30-án legalább hatvankét ember halt meg, és további hatvan sérült meg egy ugyancsak mecset ellen elkövetett támadásban az ország déli részén fekvő Sikárpur városában.