2024. április 19., péntek

Súlyos vízhiány fenyegeti Brazília három legnagyobb városát

Milliók kezdtek vízkészletek felhalmozásába, házi kutak fúrásába, és tettek egyéb óvintézkedéseket Brazíliában, miután az utóbbi hónapok súlyos szárazsága miatt felmerült annak a veszélye, hogy akár heti öt napra is leállítják a vezetékes vízszolgáltatást az ország egyes részein, így a legnépesebb metropoliszban, a 20 milliós Sao Paulóban is. Sao Paulo mellett várhatóan Brazília két másik nagy agglomerációjában, Rio de Janeiro és Belo Horizonte körzetében is hatóságilag kell korlátozni a vízfogyasztást. Ez összesen 40 millió embert érintene.

Eközben az emberek és vállalkozások között versenyfutás indult a maradék vízkészletekért. Cégek versenyeznek egymással a vízszállító tartálykocsik lefoglalásáért. Egyes nagy vízhasználatú szektorokban a vállalatok kutakat fúrattak a legrosszabbra is felkészülve, a nagyobb kórházak pedig víztisztító és újrahasznosító berendezéseket telepítenek, ahogy a gazdagabb kerületek lakói is ilyen rendszerekkel és hatalmas házi víztározók kialakításával készülnek a közelgő vízhiányra.

„Olyan a helyzet, mint amikor látod, hogy már csak 10 liter benzin van a tankban, és tudod, hogy nem fogsz eljutni a következő kútig” – mondta Stefan Rohr, a Ciesp nevű ipari szövetség környezetvédelmi igazgatója.