2024. április 24., szerda

Havi átlagbér hitelbe

A Srbijagas, a Szerbiai Villanygazdaság, a Transnafta és a Szerbiai Villanyhálózat közvállalatok dolgozóinak képviselői is aláírták a munkavédelmi kollektív szerződéseket, amelyekben egyebek között sikerült kieszközölni, hogy a foglalkoztatottak évente egy átlagbérnek megfelelő összeget hitelbe kaphatnak a vállalattól. A változás, hogy ezt ezentúl vissza is kell fizetni.

A Srbijagas, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), a Transnafta és a Szerbiai Villanyhálózat közvállalatok dolgozóinak nem kell rövid lejáratú kölcsönök felvétele érdekében a bankhoz folyamodniuk, mert hitelezőjük az állam. Ebben az évben ugyanis összesen 1,7 milliárd dinárt irányoztak elő a négy vállalat dolgozói számára egyéves kölcsön címén. Az állami cégek és az alkalmazottak között megkötött kollektív szerződések értelmében a dolgozók 50 ezer dinár segélyre jogosultak, amelyet 12 hónap alatt kell visszafizetniük. A jó hír az, hogy kamat nélkül.

Veljko Milošević, a Srbijagas szakszervezetének elnöke megjegyezte, hogy régebben még kiegészítő fizetésről is tárgyalhattak a munkaadóval a kollektív szerződés mentén, jelenleg azonban a munkáltató csak egy átlagfizetésnek megfelelő, visszatérítendő segélyt hagy jóvá.

– A segélyt legkorábban szeptemberben igényelhetik a dolgozók, viszont már a következő hónapban meg kell kezdeni a visszafizetést – magyarázta a szakszervezeti elnök.

Más érdekképviseleti tömörülések viszont úgy vélik, hogy még a mostani feltételek is kedvezőek, ha figyelembe vesszük a közszférában uralkodó általános helyzetet.

– Nem volt egyszerű választásuk a munkásoknak, mivel a tavaly év végi bércsökkentést is „le kellett nyelniük”. Az EPS-ben megközelítőleg tízezer dinárral csökkentették a fizetéseket, így még ez az ötvenezer dináros kölcsön is sokat jelenthet egyeseknek, hiszen legalább a kamatot nem kell fizetniük – nyilatkozta Milan Đorđević, a villanygazdaság szakszervezetének elnöke.

A közvállalati foglalkoztatottak panaszait nem éppen kitörő együttérzéssel fogadta a közvélemény. Egyes szakértők arra is rámutatnak, hogy a magánszektor dogozói ilyen feltételekről csak álmodhatnak. A magánszférában átlagosan minden harmadik alkalmazottnak legalább két hónapot késik a fizetése. Ez tulajdonképpen azt is jelentheti, hogy maga a dolgozó pénzeli a vállalatot.

– Mindkét szféra dolgozóinak jogában áll a munkaadójától ugyanolyan feltételeket követelni, de aggodalomra ad okot az, hogy Szerbia összes energiaügyi vállalata veszteséggel zárta a 2014-es évet. Ez annyit jelent, hogy még a kollektív szerződések révén kérvényezhető segélyt is végül a polgárok zsebéből fizeti a munkáltató – húzta alá Ljubomir Madžar gazdasági szakértő.