2024. április 25., csütörtök
KÖZÉP-BÁNÁT

Nincsenek illegális határátlépések

Az elmúlt évben és az idei év első hónapjában nem regisztráltak egyetlen illegális határátlépést sem a szerb–román határ közép-bánáti szakaszán, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Bojan Marković, a nagybecskereki rendőrségi hivatal főnöke. A körzet területén egyébként három kishatárforgalmi átkelőhely működik.
A 2014-es évben a körzetben 3,5 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma (4221) az előző évhez képest. Csökkent a gazdasági bűncselekmények száma is, bár továbbra is a lopások dominálnak (az összes bűncselekményeknek a 63 százaléka). Csökkent a közrend elleni vétségek száma is.

Több volt azonban a regisztrált családon belüli erőszakos bűncselekmény. Ez a rendőrfőnök szavai szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy az érintettek nagyobb bizalommal fordulnak a bűnüldöző szervekhez. A statisztika szerint tavaly 267 ilyen feljelentés volt. Minden pénteken a rendőrség megtárgyalja ezeket az eseteket az ügyészségen, és csak utána döntenek a további intézkedésekről.
Tavaly tovább csökkent a legsúlyosabb bűncselekmények száma is. Tavaly két gyilkosság történt, és mindkét elkövetőnek a kilétét kiderítették.
A leleplezett bűncselekmények száma is emelkedett, ami a nagybecskereki rendőrség munkáját dicséri.

A körzetben valamivel több közlekedési baleset történt (4,2 százalék), de csökkent a sérülteknek a száma. Az ittasság miatt történt balesetek száma viszont továbbra is nagy (20 százalék).