2024. április 24., szerda

Riporterek Határok Nélkül: világszerte jelentősen romlott a sajtószabadság helyzete

Magyarország a 65., Szerbia a 67. a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján összeállított listán

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, ami elsősorban a terrorszervezetek tevékenységének a következménye - állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet csütörtökön Párizsban kiadott éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább.

    "Különböző tényezők miatt általános hanyatlás történt az információs háborúk megjelenésével, amelyekben a nem állami csoportok a tájékoztatás zsarnokaiként viselkednek" - mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és a Boko Haram nigériai terrorszervezetre utalva. Az RSF szerint azonban a gazdasági és a pénzügyi válság is negatívan hatott a sajtószabadság helyzetére mind az öt kontinensen.
    "2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben" - hangsúlyozta a jelentésben a szervezet.
    Az RSF Magyarországot a 65. helyre sorolta a 2013-as 64. után azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Magyarország után Bosznia-Hercegovina és Szerbia következik. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött áll Olaszország a 73., Görögország a 91. és Bulgária a 106. helyen. Szlovénia a 35., Horvátország az 58., Montenegró a 114., Macedónia pedig a 117. helyen van.
    A listát bemutató közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint "továbbra is nyomást gyakorol azokra a médiumokra, amelyek nem állnak a hatalom politikai ellenőrzése alatt". Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény "nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt".
    Az RSF által az újságírók számára legveszélyesebbnek tartott országok csoportja nem változott: Szíria a 177. helyen stagnált, közvetlenül Kína (176.) mögött és Türkmenisztán (178.) előtt, az utolsó két helyre Észak-Korea (179.) és Eritrea (180.) került. A szervezet a 156. helyen álló Irak és a 111. helyre sorolt Nigéria kapcsán kiemelte, hogy "ezekben az országokban megjelent a tájékoztatási fekete lyuk", az Iszlám Állam által elkövetett kegyetlenkedések kiszélesedése "menekülésre késztette az újságírókat".
    Olaszország egy év alatt 24 helyet csúszott vissza a ranglistán, amelyet az RSF a maffia fenyegetéseivel és a rágalmazási eljárások visszaélésszerű alkalmazásával indokolt.
    "A Boko Haramtól az Iszlám Államig a latin-amerikai kábítószer-kereskedőkön vagy a szicíliai maffián át, a motivációk változnak, de a gyakorlat ugyanaz: elhallgattatás félelemkeltéssel vagy bosszúhadjárattal" - hívta fel a figyelmet az RSF.
    A lista elején sem történt változás, az élbolyhoz észak-európai országok tartoznak. Finnország megőrizte vezető helyét Norvégia előtt, a vezető trió harmadik helyezettje pedig idén először Dánia, maga mögé utasítva Hollandiát.
    A kisebb európai államok viszont jelentősen visszaestek: Luxembourg a 4-ről a 19. helyre, Liechtenstein a 6-ról a 27. helyre, Andorra pedig az 5-ről a 32. helyre csúszott. "Eléggé hasonló helyzetben vannak ezek az országok, a politikai, gazdasági és médiahatalom közötti átjárás nagyon gyakran érdekellentéteket teremt, ami egyre jelentősebb" - jelezte a jogvédő szervezet.
    Franciaország egy hellyel feljebb, a 38. helyre került, mert a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni, 12 áldozattal járó merénylet idén januárban történt, így azt még nem vette figyelembe a szervezet a sajtószabadság tavalyi helyzetére vonatkozó lista összeállításakor.
    Az RSF arra is felhívta a figyelmet, hogy "a tüntetésekről tudósító újságírókkal szemben növekedett az erőszak", külön megemlítve ukrajnai, hongkongi, brazíliai és venezuelai eseteket.
    Összességében az afrikai országokban a legrosszabb a sajtószabadság helyzete az Elefántcsontparton tapasztalt javulás ellenére. Ez utóbbi ország 15 helyet lépett előre, s jelenleg 86. a listán. Kongó viszont 25 hellyel a 107., Líbia pedig 17 hellyel a 154. helyre csúszott vissza.
    Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.