2024. március 29., péntek

Mégis felállítják Raičković szobrát

Harmadik nekifutásra a zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén a képviselők egy ellenszavazattal elfogadták a neves szerb költő és akadémikus mellszobrának felállítását a Tisza-parti városban. A mellszobrot a Jovan Đorđević utca és a Vuk Karadžić utca sarkán levő téren, a Stevan Sremac-emlékmű közelében helyezik majd el.

Raičković szobrának a felállítása már korábban is a testület napirendjén szerepelt, s két alkalommal elhalasztották a döntés meghozatalát. Egyszer levetették a napirendről, majd a képviselők egy másik ülésen úgy döntöttek, hogy a költőnek ugyan szobrot kell állítani a város területén, de csakis a tervbizottság által kijelölt helyszínen, a 2015. évi szoborállítással kapcsolatos program keretében. Eredetileg ugyanis az irodalmár szobrát egykori iskolájának (a volt sakk-klub épületének) közelében, a járda és az úttest közötti keskeny szakaszra szándékozták felállítani. Ez viszont ellenkezett a szoborállítás alapvető követelményeivel, mivel így a szobor hátat fordít a járókelőknek, így nem kapja meg a neki járó tiszteletet. Felmerült az is, hogy az emlékművet a tanintézmény előtti füves területre helyezik, ez ellen viszont a pravoszláv plébánia tiltakozott.

Stevan Raičković 1935 és 1940 között, általános iskolás évei alatt tartózkodott Zentán. Az egykori szerb iskolába járt, amely közvetlenül a Szent Mihály arkangyal templom mögött épült 1881-ben. Élete során kiérdemelte a legjelentősebb költői díjakat, ezenkívül számos társadalmi kitüntetésben is részesült, többek között 1997-ben Zenta Község Plakettjével is kitüntették.

Az Aleksandar Zarin által elkészített emléktáblát, illetve Szilágyi László szobrász alkotását Matija Bečković, Zenta díszpolgára ajándékozta a városnak.