2024. április 20., szombat

Az észak-bánáti gazdák alig pályáznak

Csókán és Törökkanizsán járt a tartományi mezőgazdasági titkár

A csókai és a törökkanizsai mezőgazdasági termelők nem vagy alig használják ki a tartományi mezőgazdasági alapok nyújtotta pályázási lehetőségeket. Tavaly mindössze két csókai és öt törökkanizsai gazda nyert támogatást gazdasága fejlesztésére, miközben a földművelőkkel kötött különböző támogatási és hitelszerződések száma eléri az évi hatezret.

Hétfőn este a csókai Művelődési Ház nagytermében Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági titkár és helyettese, Branislav Knežević a tartományi pályázatokra hívta föl a csókai és a törökkanizsai községek növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozó gazdáit. A vendégek mintegy száz érdeklődő termelő előtt ismertették az új támogatási, pályázási lehetőségeket. Idén a mezőgazdasági termelők számára hozzáférhető három alapból, a Vajdasági Fejlesztési Alapból, a Mezőgazdaság-fejlesztési Alapból és a Garanciaalapból összesen majdnem 985 millió dinár áll rendelkezésre a mezőgazdasággal foglalkozó vajdasági polgárok számára. Kedvező hitelek igényelhetők öntözőberendezések, fóliasátrak, jégvédelmi háló beszerzésére, mini-feldolgozóüzemek, vágóhidak és gyümölcsfeldolgozók felszerelésére, valamint az idős földművesháztartások támogatására, amelyek földjüket bérbe adják fiatal gazdáknak. Újdonság a tárolókapacitások bővítésére szolgáló pályázat.

Az említett három alap pályázatai március elsejétől lesznek nyilvánosak és hozzáférhetők a mezőgazdasági titkárság honlapján, valamint a nyomtatott sajtóban. A vajdasági magyar gazdák bizalommal fordulhatnak a Vajdasági Agrárszövetséghez és az általa támogatott magyar többségű községekben tevékenykedő falugazdászokhoz, akik útbaigazítást adnak a földműveseknek a hamarosan megjelenő pályázatokon való eredményes részvételi feltételekről és lehetőségekről.

A tartományi mezőgazdasági titkár és helyettese felhívta a termelők figyelmét, hogy érdekvédelmi szervezeteik révén aktívan vegyenek részt a készülő új termőföldtörvény szövegének véglegesítését célzó közvitában