2024. április 23., kedd

Csütörtökön gyásznap

A munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított a munkaközvetítő vállalattal szemben

Országos gyásznapot rendelt el csütörtökre a szerb kormány a vasárnapi észak-szibériai építkezésen történt balesetben elhunyt szerb áldozatok emlékére. A munkaügyi felügyelőség átfogó vizsgálatot indított el a munkásokat Oroszországba közvetítő vállalat ellen. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint a Beo metalstroj vállalat 2014-ben értesítette a minisztériumot, hogy 20 munkást készül küldeni Oroszországba, ezután a minisztérium figyelmeztette a vállalatot, hogy az átadott dokumentumok szerint nem tett eleget a törvényeknek, és pótlásra szólította fel a céget. A közleményben megjegyezik, hogy a munkaügyi minisztérium a külföldi munkára való kiküldetés során csupán ellenőrző szerepet tölt be, és a vállalatokat csupán figyelmeztetheti a hiányosságokra, a külföldön dolgozó szerb munkások védelmével pedig az adott országban lévő szerb nagykövetség vagy konzulátus foglalkozik.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter az esettel kapcsolatban megjegyezte, hét hónappal ezelőtt, amikor a minisztérium felismerte, hogy a szerb munkások milyen gondokkal küszködnek Oroszországban, felvették a kapcsolatot az oroszországi illetékesekkel. Hozzátette, jelenleg is Oroszországban tartózkodik a munkaügyi minisztérium egy küldöttsége, amelynek feladata egy szociális védelemről szóló egyezmény kidolgozása, és a megbeszéléseket kiterjesztették a külföldön dolgozó munkások védelméről szóló bilaterális egyezmény, valamint a külföldi munkára való kiutalásról szóló bilaterális egyezmény kidolgozására is. Vulin szerint a fennálló problémákat a jogszabályok megváltoztatásával, valamint a szigorúbb felügyelőségi ellenőrzésekkel lehetne megoldani.

Emlékeztetőül megjegyezzük, vasárnap virradóra tűz ütött ki az észak-szibériai Jamal-félszigeten zajló építkezésen, amiben hat szerbiai munkás életét vesztette. Ők a Beo metalstroj vállalat közlevetítésével jutottak el munkásként Oroszországba.

A tűz martalékává vált az építkezési területen található szálláshelyek egy része, azaz mintegy 80 lakószoba, amelyekben a szerbiai, oroszországi, fehéroroszországi és kirgizisztáni munkások aludtak. Sajtóértesülések szerint valószínűleg az a helyiség gyulladt ki, ahol a munkások a ruháikat szárították. Az orosz hatóságok bűnügyi eljárást indítottak a balesettel kapcsolatban.