2024. március 29., péntek

Házi ápolás és önkéntes véradás

A fiatalok körében nem népszerű a véradás – A Zentai Vöröskereszt tevékenységéről

Az idén is nagy érdeklődés övezte a Vöröskereszt zentai szervezetének a háziápoló-tanfolyamát, amelynek harminc résztvevője pénteken bizonyította, hogy sikerült-e elsajátítani a szükséges ismereteket. A harmincnyolc évre visszatekintő előadás-sorozat résztvevőit arra készítik fel, hogy laikusként ápolni tudják a családjukban lévő fekvőbetegeket. A képzés elvégzése után senki sem kap középiskolai képesítést, de az elkövetkezőkben az otthonokban fellelhető eszközökkel kényelmesebbé tudják majd tenni a fekvőbetegnek az életét. A tanfolyam húsz órán keresztül zajlott, és zömmel a gyakorlati teendőket sajátították el az érdeklődők – mondta el Fodor Veronika, a Vöröskereszt zentai szervezetének titkára. – A képzés során a már valami oknál fogva ápolással foglalkozó résztvevők legtöbb esetben elcsodálkoztak azon, hogy az általuk korábban gyakorolt praktikák mennyire helytelenek voltak, s hogy ezeknél jóval könnyebb és hatásosabb módszerek is léteznek.

A program keretében az előadók hétköznapi nyelven ismertetették azokat a körülményeket, amelyeket a kórházból hazaszállított beteg számára biztosítani kell, s mindazt a tevékenységet is megmutatták, amelyek a betegségek fajtájától és súlyosságától függően a fekvőbeteg ápolásához szükségesek lehetnek. Az ápoló védelméhez elengedhetetlen dolgokról szintén felvilágosították a résztvevőket, hogy elkerülhessék az esetleges betegségeket.

Az évente egyszer megszervezett tanfolyam célja az, hogy minél többen elsajátítsák a tudnivalókat, és alkalmazzák környezetükben – nyilatkozta a titkár. A tagságuk számára ingyenes a képzés, s az előadók is önkéntesen vesznek részt a programban.

A Zentai Vöröskereszt ezenkívül nagy hangsúlyt fektet a gyermekeknek az egészséges életmódra való nevelésére, ennek keretében az önkéntes véradás népszerűsítésére. Ennek jegyében a közelmúltban a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskolába látogattak a szervezet aktivistái, ahol a 18. évüket betöltött tanulókat igyekeztek rábeszélni a véradásra.

– Az előadáson három osztály tanulói vettek részt, s igencsak lesújtott, hogy közülük csupán két diákról derült ki, hogy a szüleik között önkéntes véradó is van – mondta Fodor Veronika. Tehát annak ellenére, hogy a médiában rengeteget beszélnek a fontosságáról, ez a korosztály szinte semmit sem tud a véradásról.

– Számomra megdöbbentő, hogy mennyire passzívak a fiatalok, s hogy közülük senki sem nézett utána a témának – jegyezte meg. – Pedig korábban a fiatalok körében is egyfajta trendi dolognak számított a véradás, és szinte mindenki kipróbálta. Vagy a katonaságnál, vagy a munkahelyen adott vért. Ezek közül az emberek közül legtöbben a későbbiekben is véradók maradtak, viszont sokan kiöregedtek vagy betegek, aminek következtében egyfajta űr keletkezett, amit most ki kellene tölteni. Emellett a fiatalok közül sokan elvándoroltak – jegyezte meg a titkár. Ezért a Vöröskereszt aktivistái az év folyamán a város mind a négy középiskolájában népszerűsíteni szeretnék az önkéntes véradást. Vérre ugyanis továbbra is nagy szükség van, s ha Zentán nincs elegendő véradó, akkor másik intézettől kell megvásárolni az életet jelentő vért.

A Vöröskereszt zentai irodája ezenkívül elsősegélynyújtó tanfolyamokat is szervez a laikusok számára díjmentesen, az autósiskolába járók számára viszont természetesen megfizettetik a képzést. Ezenkívül igyekeznek aktívan részt venni az iskolák munkájában, és tevékenységükkel támogatják a fogyatékkal élő fiatalok napközijét is.