2022. szeptember 25., vasárnap

Nesze neked Valentin-nap!

Majd csak három nap múlva, szombaton lesz Valentin-nap, de az utazási irodák honlapjai, a női lélekkel foglalkozó magazinok, valamint a virág- és ajándéküzletek szívecskékkel feldíszített kirakatai már hetek óta erre a közelgő ünnepre figyelmeztetnek bennünket. Hogy sikerrel-e vagy sem, nem tudom, tény, hogy ez a nap nagyon megosztja a közvéleményt. Egyesek úgy vélik, a virágárusok találták ki, hogy a karácsony és a nőnap között legyen miből megélniük, és ugyanúgy ellenérzést vált ki belőlük, mint a szintén amerikai gyökerű Halloween. Másokat szinte transzba ejt a plüssmackók és piros szívek kavalkádja, és jó mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy wellnesshétvégével vagy egy alkalomhoz illően feldíszített virágcsokorral és egy doboz csokoládébonbonnal ismételten szerelmet valljanak kedvesüknek. Volt már rá példa, hogy felettébb romantikus lelkületű hősszerelmesek a lánykérést is erre a napra időzítették.

(Illusztráció)

Így vagy úgy álljunk is hozzá, az elmúlt 15–20 év alatt tagadhatatlanul begyűrűzött hozzánk is. Sokan ekkor fedezték fel maguknak a Valentin-napot, holott a Bálint nevű itáliai vértanú neve napjához, február 14-éhez már voltak a mi vidékünkre jellegzetes szerelemmel kapcsolatos hagyományaink, amelyek ugyan mi másra irányulhattak volna, mint a férjfogásra. Sajnos ezek a magyar népszokások a Valentin-nap miatt mindinkább feledésbe merülnek-merültek, mondjuk azért az egyért, amely szerint a szerelmeseknek egymás hajszálait kellett belesütni a tésztába, majd közösen elfogyasztani, hogy szerelmük örök életű legyen, nem kár.

Amíg szinte az egész világon elterjedt, sok iszlám és hindu vallású országban tiltott bármilyen, Valentin-napra utaló tárgyat forgalmazni, mert keresztény ünnepnek tartják. Indiában például nagyon népszerű a fiatalok körében, mégis előfordult, hogy vallásos aktivisták erőszakos tüntetéseket szerveztek a szerelmesek ünnepe ellen, mert úgy gondolták, hogy sértő a hinduizmusra és az iszlámra nézve.

A Valentin-napot ellenzők a legnépszerűbb közösségi portálon is kifejthetik véleményüket – igaz a legnagyobb magyar Valentin-nap-ellenes csoport, A Valentin-nap az egy hülyeség csupán 633 tagból áll, de van ennél egy nagyobb, amely 2743 tagot számlál, azonban ezt valójában egy társkereső oldal működteti.

Lehet, hogy egyvalamire mégis jó ez a Valentin-nap: azok a férfitársaink is megajándékozhatják párjukat, akik rendszeresen megfeledkeznek a házassági évfordulóról. De felhívom a figyelmüket, hogy edzőtermi bérletet semmi szín alatt ne ajándékozzanak kedvesüknek. Egyik hölgy sem szeretné azt az üzenetet kapni élete párjától, hogy „Szívem, rád férne egy kis mozgás”. Na ugye? Inkább vegyenek neki e-könyv-olvasót, tabletet vagy okostelefont. Egy tanulmány szerint ugyanis tíz nőből nyolcat vonzanak az elektronikai kütyük.

Még szerencse, hogy a piros szegfű és a nejlonharisnya már a múlté.