2024. április 20., szombat

Szövőtanfolyam az Izidában

Folyik a munka Ágoston Andrea útmutatása alapján

Folyik a munka Ágoston Andrea útmutatása alapján

Szombaton szövőtanfolyam indult a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat Székházában. A tíz foglalkozásból álló képzést a topolyai Ágoston Andrea, a Vajdasági Magyar Folklórközpont munkatársa tarja. Ágoston most első alkalommal tanít fogyatékkal élő személyeket, mondta el Papp Julianna, a társulat elnöke, aki arról is beszámolt lapunknak, hogy a képzés haladó szintű és más civil szervezetek képviselői is részt vesznek rajta.
– Az Izida tagjai értelmi és testi fogyatékkal élő személyek. Szövéssel már idáig is foglalkoztunk, és az alapismereteket elsajátítottuk. Öt tagunk komolyabban foglalkozik szövéssel, most az ő tudásukat szeretnénk olyan szintre emelni, hogy szőtteseiket akár értékesíteni is tudják. Célunk, hogy valamilyen mértékben önállósulni tudjanak, és saját keresetre tegyenek szert. Úgy gondolom, hogy ez jó kezdet és elindult egy nagyobb mértékű integrálódásuk a társadalomba. Emellett fontosnak gondoltuk, hogy a képzésbe bevonjunk más civil szervezeteket is, így a helyi nyugdíjas-egyesület és a Hestia Női Egyesület két-két tagja is részt vesz a képzésen – mondta el Papp, majd arról is beszámolt, hogy a képzés során készült tárgyakból márciusban kiállítást állítanak össze. Az elnök a képzés kapcsán azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nyugdíjas és a női egyesület képviselői elfogadták az Izida tagjait és segítőkészen állnak hozzájuk.
Végezetül Papp elmondta, hogy a képzést a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság támogatta,  emellett saját eszközeiket is felhasználták.