2024. április 24., szerda

Felkészülten az EU-ba

Óriási volt az érdeklődés a Háló alapítvány EU-s projektmenedzser képzése iránt – A cél: megalapozni a vajdasági magyar közösségek fejlődési lehetőségeit
Pál Károly és Molnár Verona megnyitják a képzést (fotó: Lakatos János)

Pál Károly és Molnár Verona megnyitják a képzést (fotó: Lakatos János)

Szombaton Bácsfeketehegyen európai uniós projektmenedzsment képzés indult a szabadkai Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezésében. A képzés 30 órás, ingyenes, célja pedig felkészíteni a leendő menedzsereket az uniós projektumok összeállítására, lebonyolítására és elszámolására.


A képzést Molnár Verona, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány programkoordinátora tartotta és Pál Károly, a Háló igazgatóbizottságának elnöke nyitotta meg.
Pál Károly arról számolt be lapunknak, hogy ez a képzés megalapozza a vajdasági magyar közösség fejlődési lehetőségeit.
– A képzés célja, hogy a vajdasági magyar közösségekben legyenek olyan képzett emberek, akik felkészülten várják az eurointegráció során adódó lehetőségeket. Tehát, a különböző pályázatokon való részvételt, a pályázati pénzek lehívását a magyar közösségek különböző céljainak megvalósítására. A tudás minden tekintetben erősít egy közösséget, ezért fontos, hogy a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány felvállalta ezeket a képzéseket. Segítségükkel megalapozzuk azt a fejlődési lehetőséget, amit a magyar közösség meg tud valósítani, itt, Vajdaságban – mondta el az elnök, majd arról is beszámolt, hogy túljelentkezés volt a képzésre.
– Ez nagyon pozitív, mert azt jelenti, hogy a téma érdekli a képzett vajdasági magyar fiatalokat. A szabadkai két csoportos képzésen kívül már Zentán is zajlott egy, és számomra, bácsfeketehegyi számára, külön öröm, hogy ismét házigazdái lehetünk ennek a projektmenedzser-képzésnek. Ez azért is fontos mert, a régióbeli fiatalok nagyobb esélyt kapnak, hogy részt vegyenek rajta – hangoztatta Pál.
A Háló minden évben szervez ilyen jellegű képzést, és az elmúlt 5 évben folyamatosan nagy volt az érdeklődés, de ez alkalommal minden várakozást felülmúlt, tudtuk meg Molnár Veronától.
– Tavaly megduplázódott, idén pedig megötszöröződött az érdeklődés, ugyanis 15 helyre 101-en jelentkeztek. Ez nagy öröm számukra, mert azt jelenti, hogy felértékelődött az európai uniós projektum készítési tevékenység. A 2016-os évben Szerbia már olyan eszközökre is pályázhat, amelyekre eddig nem, és elég nagy összegekről van szó. Az emberek felismerték, hogy erre fel kell készülni, hiszen egy nyerő projektum elkészítésére kb. két év kell. Mi olyan típusú képzést állítottunk össze, amelyről az eddigi tapasztalataink alapján azt gondoljuk, hogy a legmegfelelőbb. Az általános EU-s pályázási lehetőségek ismertetése mellett a projektgenerálásnak van a legnagyobb szerepe. A generálási módszereket bemutatjuk és élő példán gyakoroljuk. A résztvevők kis csoportban elkészítenek egy-egy projektumvázlatot, amit közösen kijavítunk – mondta el Molnár, majd arról is beszámolt, hogy tekintettel a nagy érdeklődésre, valószínűleg haladó képzést is fognak szervezni mindazok számára, akik már befejezték az alapképzést.
A Háló EU-s projektmenedzser-képzését a Bethlen Gábor Alap Zrt. és Magyarország külügyminisztériuma támogatta.