2024. április 20., szombat

Az Agroživ dolgozói elfoglalták a községházát

A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó vállalat sztrájkoló dolgozóinak egy csoportja tegnap kilenc órakor zárlat alá vette a községháza épületét. A csődbe jutott cég dolgozói még tavaly májusban léptek sztrájkba, és azóta sem rendeződött a helyzetük. Hiába tárgyaltak többször is a vállalat, majd a község vezetőségével és a tulajdonossal, a Srbijagas közvállalattal is, előrelépés nem történt az ügyben. Az elkeseredett dolgozók már többször a községházára vonultak, tegnap viszont úgy döntöttek, hogy megbénítják az ügyintézést a községházán. A tiltakozás 13 óráig tartott, majd a dolgozók elhagyták az épületet. A tiltakozás ideje alatt nem volt incidens.
Jovica Katić, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetője és a sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy a dolgozók megmozdulása spontán volt, vagyis nem volt szervezője. A dolgozók az elmaradt járandóságaik mellett azt kérik, hogy hitelesítsék betegkönyvüket, és készüljön szociális program a munka nélkül maradt dolgozók részére. De választ kérnek arra is, hogy miért maradtak munka nélkül, és ki áll a MibrasBG cég mögött, amely kibérelte a csődeljárás alatt álló baromfivágóhidat.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy a dolgozók a kormány képviselőivel akarnak tárgyalni. Az elégedetlenkedőknek ugyanis korábban azt ígérték, hogy január 28-án fogadják őket a Pénzügyminisztérium, a Munkaügyi Minisztérium és a Gazdasági Minisztérium képviselői, erre a találkozóra azonban nem került sor.  Bejelentették, hogyha nem teszik lehetővé számukra a tárgyalást az illetékesekkel, akkor a tiltakozás radikálisabb formáihoz folyamodnak.
Az Agroživ társaság baromfivágóhídját a csődeljárás után a MibrasBG hazai társaság bérelte ki, majd újraindította a termelést, de csak a dolgozók egy kisebb részét foglalkoztatta. Közben mintegy ezren az utcára kerültek, úgy, hogy nem kapták meg elmaradt járandóságukat, bizonytalan státussal (nem tudni, hogy felmondtak-e nekik, vagy netán továbbra is a kompánia dolgozói), szociális program nélkül.
Közben pedig a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon február 17-ére bejelentették az Agroživ vagyonának árverését. A bíróság honlapján közzétett felhívás szerint egy teljesen új termelési vonal felszerelése kerül kalapács alá 314,7 millió dináros kezdőáron, a belgrádi Novi BEK vállalat keresete nyomán.
Predrag Amižić, az Agroživ igazgatója korábban közölte, hogy a vezetőség tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a vágóhíd tulajdonosával (Srbijagas) kötött. Eszerint a munka nélkül maradt dolgozók megsegítésére február végéig szociális programot fogadnak el. Ennek az anyagi hátterét az idei köztársasági költségvetésből biztosítják. Ugyanakkor megerősítette, hogy az Agroživ két legkomolyabb lehetséges stratégiai partnere az olasz Veroneze kompánia és a jelenlegi bérlő, a MibrasBG hazai társaság.