2024. április 25., csütörtök

Elfogadták az új közlekedésbiztonsági stratégiát

Az új közlekedésbiztonsági stratégia egyik célja az, hogy 2020-ig egyetlen gyermek se haljon meg közlekedési balesetben, 2015 és 2020 között pedig 50 százalékkal csökkenjen a közúti balesetek száma Szerbiában, jelentette be hétfőn Zorana Mihajlović közlekedésügyi miniszter. A stratégiát a szerb kormány közlekedésbiztonságot koordináló testülete hozta meg.

– Szerbia kormányaként kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédjük a közlekedésben részt vevők életét, legyenek azok autóvezetők, gyalogosok vagy kerékpárosok – mondta a miniszter.

Mihajlović szerint hamarosan meghozzák a közlekedésbiztonsági stratégia végrehajtásáról szóló akciótervet is, amely meghatározza a stratégiában foglaltak végrehajtásának határidejét és pontos módját is. Mint azt a közlekedési miniszter megjegyezte, a stratégia alapján az önkormányzatoknak is ki kell dolgozniuk majd a saját stratégiáikat.

– Az ország első ízben rendelkezik olyan közlekedésbiztonsági stratégiával, amely külön foglalkozik a fiatal gépkocsivezetőkkel is. Komoly problémát jelent az agresszív és az ittas állapotban való vezetés – hangsúlyozta Mihajlović, és hozzátette, hogy a statisztikai adatok szerint az utóbbi három évben a szerbiai közúti balesetek 15 százalékáért fiatal gépkocsivezetők felelősek.

A szankciókról és az útkarbantartók feladatáról beszélve, a közlekedésügyi miniszter elmondta, hogy azokat az akcióterv határozza meg majd pontosan, és hozzátette, hogy a közlekedésbiztonsági stratégia három pillérre támaszkodik: az útra, a gépjárművezetőre, illetve a közlekedésben részt vevő személyre és a közlekedési baleset utáni teendőkre. Szavai szerint az akcióterv határozza meg majd a finanszírozás forrásait is. Mihajlović elmondása szerint ezek a források szabálysértési bírságokból befolyó összegek és a biztosítások lesznek, de más bevételi forrásokat is felhasználnak majd.

– Azt igyekszünk elérni, hogy a közlekedésbiztonság számára meghatározott pontos összeg mindig biztosítva legyen – emelte ki a miniszter.

A szerb kormány közlekedésbiztonságot koordináló testülete, amelynek élén a közlekedésügyi miniszter áll, elfogadta a szabálysértési törvény módosítására elkészített belügyminisztériumi tervezetet is, majd ezt követően továbbították az igazságügyi minisztériumnak is.

Milan Božović, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség megbízott igazgatója kiemelte, hogy a közlekedésbiztonsági törvény szerint a stratégia alapján az önkormányzatoknak is ki kell dolgozniuk majd a saját stratégiáikat, és remélhetőleg el is készítik majd.

– Remélem, hogy a közlekedésbiztonsági stratégia felébreszti mindazokat, akiknek biztonságosabbá kellene tenniük a közlekedést, és a dokumentum alapján mindent megtesznek a felsorolt célok elérése érdekében – mondta Božović.