2024. március 28., csütörtök

Előadások és képzések a gazdakörben

Az előző évhez hasonlóan a Zentai Gazdakör az idén is több ismeretterjesztő előadást szervez a termelők számára. Az előadás-sorozat február 3-án vette kezdetét, s hetente két előadást tartanak a gazdakör székházában, a mezőgazdasággal kapcsolatos aktuális témákról tájékoztatják a tagságot: ismertetik a hazai és külföldi magházak új vetőmagjainak tulajdonságait, a vegyszerforgalmazók újdonságait, emellett az érdeklődők a bankhitelekről és a biztosítók ajánlatairól, továbbá a pályázati tudnivalókról is tájékozódhatnak – nyilatkozta Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke. Ezenkívül értesítik a gazdákat a szubvenciókról, valamint arról is, hogy az érintettek miképpen jegyeztethetik be a gazdaságukat. Az előadás-sorozat következő előadását ma este 7 órától tartják, s a Wiener Städtische biztosító népszerűsíti majd ajánlatait, az Agrimatco multinacionális cég pedig bemutatja az általa forgalmazott kukorica- és napraforgómagokat, illetve vegyszereket.

Február 12-én ugyanebben az időpontban a Bayer Corpsience vegyszereiről, illetve a KWS kukorica- és napraforgómagjairól szerezhetnek újabb információkat az érdeklődők, 17-én a Strube és az AS termékeit, 19-én az NS Seme és az Agromarket kínálatát mutatják be. Február 24-én az előadás első részében a Kosad termékeinek a bemutatása szerepel, ezenkívül a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat mintaparcelláinak a hozamát is ismertetik. A hónap utolsó előadásán, február 26-án a Güttler-technológiával történő hatékonyabb talajművelésről tájékozódhatnak a gazdák, majd a Monsanto Decalb kukoricamagjait mutatják be. Március 3-án a ZP Seme kukorica- és szójamagjainak ismertetésén kívül a mezőgazdasági szakszolgálat juhtenyésztési programjáról is beszámolnak a szolgálat munkatársai.

A Zentai Gazdakör részt vesz a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány előadás-sorozatának a megszervezésében is, aminek keretében február 20-án néhány alternatív növényfaj termeszthetőségéről, a méhészet rejtett lehetőségeiről, a biotermesztésről, a biogazdálkodásban való növényvédelemről, az alternatív talajművelési technológiákról, a belvízprobléma kiküszöböléséről és a talaj nedvességmegőrzéséről, a másodvetési lehetőségekről és a tritikálé humán felhasználási lehetőségeiről tájékoztatják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, de mivel a szervezők csak korlátozott számban tudják fogadni az érdeklődőket, a részvételi szándékot az office@vfhalo.eu e-mail címen legkésőbb egy héttel a képzési nap előtt jelezni kell. A jelentkezések regisztrálása érkezési sorrendben történik, s az elfogadásáról visszajelzést küldenek a szervezők.