2024. április 23., kedd

Folyamatosan szivattyúzzák a belvizet

Csóka község területén nyolc pumpa üzemel – A talajvíz már alig egy méterre van a felszíntől

Csóka községben az alacsonyabban fekvő réti földeken, a Tisza egykori öntésterületén már ősszel is gondot okozott a belvíz, voltak parcellák, amelyekről még a kukoricát sem tudták betakarítani, a sáros, átvizesedett talajon elakadtak a traktorok. A csapadékos nyarat csapadékos ősz és tél követte, s a mezőgazdasági szakemberek egybehangzó véleménye szerint a talaj felső termőrétege teljesen át van itatva vízzel, több csapadékot már nem képes elnyelni. A lapályos területeket helyenként térdig érő víz borítja. A belvízzel borított területeken áthaladó vízelvezető csatornákból január közepe óta folyamatosan szivattyúzzák a vizet. A talajvíz szintje megemelkedett, helyenként alig több, mint egy méterrel a felszín alatt húzódik.

A község területén Podloka József, a nagykikindai székhelyű Felső-Bánát Vízgazdálkodási Közvállalat technikusa felügyeli a január közepe óta szinte megszakítás nélkül üzemelő nyolc vízpumpát, amelyekkel a felgyülemlő csapadékvizet pumpálják a réti kanálisokból a DTD-csatornába, amely továbbviszi a vizet Nagykikinda felé.

Padénál két pumpa üzemel a Sulymosban és Pecéren, Padétól Szaján felé haladva a Katahát, továbbá Kera bara, Đurđeva bara, Csókánál a Budzsák, valamint Egyházaskér környéke belvízveszélyes, ezeken a területeken is működik egy-egy nagy teljesítményű szivattyú. Szerdán a gátőrháznál 9 mm csapadék hullott, de már ettől is mindegyik pumpánál megnőtt a kanálisokban a víz szintje. Amint abbahagyjuk a szivattyúzást, újra összegyűlik a víz a csatornákban. Az elkövetkező napokban újabb jelentős csapadék várható, ami tovább ronthatja a belvízhelyzetet az alacsony fekvésű réti földeken. A Tisza áradása is befolyásolja a talajvíz-ingadozást, hiszen nem messze vagyunk a folyótól, csupán néhány kilométerre. Az elmúlt napok csapadékos időjárása nyomán a Tisza vízállása mintegy fél métert emelkedett. A Bánátba Egyházaskérnél belépő Aranka vízállása jóval meghaladja az ilyenkor szokásos szintet. Az Aranka vajdasági szakasza Hódegyháza mellett, a halastónál torkollik a DTD-csatornába, és eddig a pontig rendes árvízvédelmi készültség van érvényben – mondta Podloka József.