2024. március 28., csütörtök

Júliusig minden faluban megszervezik a szemétszállítást

A Čistoća kommunális közvállalat három vadonatúj szemétszállító járművet vásárolt, szolgáltatását pedig az év derekáig a város vonzáskörébe tartozó összes falura és peremvárosi településre kiterjeszti. Sztapáron február másodikán kezdték a rendszeres szemétszállítást, júliusig sorra kerül Bácsgyulafalva, Doroszló, Regőce, Haraszti és Sári.

A közvállalat sajtótájékoztatóján Nikola Pajić igazgató elmondta, hogy a kukáskocsikat 46 millió dinárért vásárolták, ebből 11 millió saját eszköz volt, a többi bankhitel. A Čistoća tavaly nyolcmillió dinárral túlszárnyalta a 262 milliós bevételi tervét. A vállalat 23,5 millió dinárral csökkentette tartozását, szolgáltatását pedig 90 százalékban sikerült megfizettetni.

Az igazgató kitért a vállalatnak a helyi önkormányzattal való együttműködésére, amit jónak minősített, és ennek a kapcsolatnak a révén tudja a Čistoća és a Vodokanal elengedni a szolgáltatási díjat a szociálisan rászorult polgároknak, családoknak. Az érintetteknek a két közvállalatban kell jelentkezniük a szociális központ igazolásával. Az önkormányzat az így kieső jövedelem pótlására 10 millió dinárt hagyott jóvá idei költségvetésében.

Saša Todorović polgármester bejelentette, hogy a város hamarosan belekezd egy hulladékkezelő üzem építésébe, amivel hőenergiát nyernek a szemétből.

Kiemelte, hogy amíg a világban a hulladékot másodlagos nyersanyagként kezelik, addig nálunk csak gondot jelent, és vélhetően Zombor lesz az első város, ahol hőenergia termelése útján hasznosítják a szemetet.