2024. április 23., kedd

Nyolc hónapon belül egészséges ivóvíz

A nagybecskereki Városi Tanács tegnapi ülésén egyhangú döntéssel felhatalmazta a Városi Vízművek közvállalatot, hogy szerződést írjon alá az olasz Zilio csoportosulás képviselőjével az ivóvíz megtisztításáról. Ma összeül a városi képviselő-testület is. Hogyha a képviselők többsége jóváhagyja az ügyletet, akkor remélhetőleg már a jövő héten aláírják a szerződést.
– A csütörtöki ülés történelminek mondható, mert ettől kezdve megkezdődik a nagybecskerekiek talán legnagyobb problémájának a megoldása, az pedig az egészséges ivóvíz biztosítása. Ha a helyi parlament zöld fényt ad rá, akkor a szerződést a jövő héten aláírják. A pályázati felhívás szerint pedig az aláírástól számítva nyolc hónap alatt megoldódik az ivóvíz problémája a városban – nyilatkozta Čedomir Janjić polgármester.

Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója elmondta, hogy a város minden megtisztított köbméter vízért 0,28 eurót fizet majd az olaszoknak. Ez a legtöbb, amit az egészséges ivóvízért fizetnének. Azt viszont még nem tudni pontosan, hogy mennyit fizetnek majd a fogyasztók a vízért. A víz köbmétere Nagybecskereken jelenleg 29,40 dinárba kerül, és ehhez kell(ene) még hozzáadni a 0,28 eurót.
Az illetékes közbeszerzési bizottság, miután átnézte az ajánlattevő részéről benyújtott dokumentációt, úgy döntött, hogy elfogadja azt. Az előirányzottak szerint a Zilio évente 6,5 millió köbméter vizet dolgoz át. Kezdetben a városi vízvezetékbe kerül arzénmentes víz, majd pedig a környező falvak (Klek, Aradác, Écska, Stajićevo, Lazarevo és Elemér) is csatlakoztatva lesznek a városi vízvezeték-hálózatra.
A szerződést nem kötik határidőhöz, azzal, hogy ha az olasz partner nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, akkor bármikor fel lehet bontani.
A tavaly ősszel kiírt közbeszerzési eljárást az egyik fél panasza nyomán leállították. Tekintettel arra, hogy a megismételt pályázatnak csak egy jelentkezője volt, már nem érheti újabb kellemetlen meglepetés az önkormányzatot.
Nagybecskereken 11 évvel ezelőtt a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. Az önkormányzat 2012-ben szerződést írt alá a német Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről, de a 26 millió eurós szerződést az új helyi hatalom felbontotta.