2024. április 24., szerda

Ötmillió a község civiljeinek

Magyarkanizsán a lakosok is beleszólhatnak a támogatás elosztásába

A 2015-ös évben ismét 5 millió dinár értékben támogatja a helyi civil kezdeményezéseket a NIS kőolajipari vállalat. A magyarkanizsai önkormányzat és a NIS együttműködési megállapodást írt alá kedden Újvidéken, a részletekről tegnap Bimbó Mihály polgármester számolt be sajtóértekezlet keretében.
– Együtt a közösségért címmel kötöttünk megállapodási szerződést arról az ötmillió dinárról, amely összegre nem kormányzati szervezetek és polgári csoportosulások pályázhatnak sport, tudományos, környezet- és szociális védelmi projektumaik kivitelezéséhez. A NIS 2009 óta nyújt segítséget azoknak az önkormányzatoknak, amelyek területén tevékenységet folytat, és ahol gazdasági érdekeltségei vannak. A támogatási összegek odaítélése 2013 óta teljes egészében nyilvános pályázat útján történik. Így a megszokott eljárás szerint a szerződést aláíró önkormányzatok területén működő civil szervezetek, polgári csoportok saját önkormányzatukhoz fordulhatnak támogatásért, a beadványokat pedig a vállalat és az önkormányzat képviselőiből összeállt bizottság bírálja el – mondta Bimbó Mihály.
Az idén újdonság, hogy a pályázati pénz elosztásába a lakosság is beleszólhat internetes szavazás formájában. A beérkező pályázatokra majd a NIS honlapján lehet leadni az elektronikus szavazatokat, aszerint, hogy ki melyik projektumot tartja a közösség szempontjából a legfontosabbnak és leghasznosabbnak. Az összesített szavazatok eredményét pedig figyelembe veszi a bizottság a pénz odaítélésekor. A lakossági véleménynyilvánítás egyrészt azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a döntéshozók dolgát, másrészt a pályázó civil szervezeteket arra ösztönözheti, hogy a siker érdekében olyan projektummal pályázzanak, amelynek megvalósítását egy szélesebb közösség is a saját ügyének érezheti. Tavaly a NIS tizenegy községet támogatott ilyen módon, Magyarkanizsáról körülbelül 70 pályázat érkezett, amelyből 23 részesült pozitív elbírálásban. A nyertes pályázatok számával pedig egyedül Nagybecskereket nem sikerült maga mögé utasítania.