2024. április 16., kedd

Megfelelő idő a Telekom eladására

Megjelent a pályázat a privatizációs biztos megválasztására

Nemzetközi viszonylatban egyre több hír érkezik arról, hogy a külföldi beruházók számára javul Szerbia gazadasági és politikai helyzetének megítélése. Ez arra enged következteni, hogy elérkezett az idő a Szerbiai Telekom eladására – jelentette ki Milan Kovačević beruházási tanácsadó arra a hírre reagálva, hogy tegnap közzétették a pályázatot a közvállalat eladását lefolytató privatizációs biztos megválsztására.

Mint a szakértő kifejtette, korábban több pénz kaphatott volna Szerbia a Telekom privatizálása során, jobb lett volna már megszabadulni a vállalattól, ezt a lehetőséget azonban az ország elmulasztotta. Szerbia jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése szerint viszont ismét elérkezett a pillanat, és jobb most túladni rajta, mint tovább várni – nyilatkozta.

– Tovább várni az eladással badarság lenne – nyomatékosította a szakértő –, és hozzátette, hogy az államnak az összes részvényétől meg kellene válnia.

– Nem látom értelmét annak, hogy az állam is részvényes maradjon a szolgáltatónál, amikor máshol ezek a vállalatok teljes egészében magánkézben működnek – magyarázta Kovačević, és hozzátette, hogy az eladási ár azon múlik, az állam mennyire készítette fel eladásra a közvállalatot, illetve, hogy a lehetséges új tulajdonosok mekkora érdekeltséget tanúsítnak majd.

Kovačević szerint a Telekom magánosítása ésszerű döntés, de eladásából csak akkor fog igazán valós haszon származni, ha a befolyt összeget az államadósság törlesztésére fordítja az állam vezetősége, és semmiképp közfogyasztást szolgáló célokra. Szerinte csupán a vállalatért kapott pénzösszeg kihasználása fogja megítélni a Telekom eladásának érvényességét.

A magánosítás biztos feladata az lesz, hogy feltérképezze a vállalatot, és kijelölje azt az privatizációs modellt, amelynek alapján az állam eladja a céget. A közvállalat közleménye értelmében az érdekelteknek március 6-áig kell benyújtaniuk ajánlataikat, a legjobb biztos kijelölésének pedig a pályázat lezárása után legfeljebb 25 nappal kell megtörténnie.

Mint ismeretes, négy évvel ezelőtt, 2,2 milliárd euró volt a telekommunikációs cég értéke a piacon. Akkoriban csak egy vállalat, az osztrák Telekom volt érdekelt a szerbiai szolgáltató felvásárlásában, viszont a pályázat nem járt sikerrel, így a szerbiai szolgáltató állami kezekben maradt.

Jelenleg a Szerbiai Telekom többségi tulajdonosa az állam (a részvények 58,11 százalékával). Húsz százalékkal rendelkezik maga a vállalat, 14,95 százalékkal a polgárok, a fennmarad 6,94 százalék pedig a Telekom volt alkalmazottait illeti meg.