2024. április 19., péntek

Kolbászfesztivál és szlovén karnevál

Az idén 31. alkalommal rendezi meg a hagyományos kolbászfesztivált a turiai Kobasicijada elnevezésű egyesület február 28. és március 1. között. A központi, humanitárius-idegenforgalmi rendezvény előtt viszont promóciót tartanak Zomborban, Szabadkán és Újvidéken. Zomborban pénteken reggel kilenckor nyitnak a sütödék, amelyek nemcsak frissen sült, hanem nyers és szárazkolbászt egyaránt kínálnak. A hagyományosnak tekinthető zombori bemutatkozásokról nem hiányzik a forralt bor, de a rendezvényhez csatlakozó őstermelők egyéb gasztronómiai termékeikkel is kivonulnak a Szentháromság térre. A lacikonyhák pénteken délután négy óráig csalogatják ínycsiklandó falatokkal a vendégeket. A turiai nonprofit szervezet a promóciókon kolbászt adományoz a szociális intézményeknek. A központi ünnepségen 2031 méter hosszú kolbászt kívánnak tölteni, hogy megdöntsék a tavalyi rekordot.

Másnap, szombaton 10 és 13 óra közt Zombor lesz a házigazdája a ptuji karneválnak.

Az idegenforgalmi-etnológiai rendezvényre a város főutcáján kerül sor, ezután a város polgármestere fogadja a Szlovéniából érkezett maskarákat. A Ptuj városában rendezett farsangi karnevál a mohácsi busójáráshoz hasonlóan népszerű rendezvény, évente 100 000 körüli látogatója van. A télűző rendezvény fő maskarája, a kurent vagy korent erősen hasonlít a busók jelmezéhez, birkabőr bundát visel, derekán láncra akasztott kolompokat, arcát maszk takarja.

A tucatnyi, Szlovéniából érkező vendéggel az önkormányzat és a városi idegenforgalmi szervezet képviselői ismertetik Zombor nevezetességeit, bemutatják nekik egyebek közt Eisenhut Ferenc monumentális, Zentai csata című festményét.