2021. október 20., szerda

Jövő augusztusban dől el, mely sportágakat veszik programba

Jövő augusztusban dől el, mely sportágakat veszik fel a 2020-as tokiói nyári olimpia programjába. Elsősorban a Japánban óriási népszerűségnek örvendő baseball és sofball reménykedhet.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke Tokióban tárgyal a szervezőkkel és ott hangzott el, hogy a jövő évi riói olimpia előtt közvetlenül, a NOB közgyűlésen mondják ki a végső szót a sportágak felvételéről.
A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról.
Tokió esetében egy héttagú testület dönt arról, hogy mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegál tagokat, és helyet kapnak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is.
Japánban a baseball és annak női változata, a softball hatalmas népszerűségnek örvend, így az elsőszámú esélyesnek számít, mint bekerülő. Ezenkívül a japán gyökerű karate, egy másik harcművészet, a kínai vusu, valamint a fallabda, a görkorcsolyázás, a sportmászás és a wakeboard reménykedhet, hogy ott lehet a 2020-as tokiói olimpia műsorán.
Arról már a héten végleges döntés született, hogy a 2020-as tokiói paralimpián ott lesz a tekvondó és a tollaslabda, ugyanakkor a vitorlázás, amely 2000-től, illetve a hétfős labdarúgás, amely 1984-től szerepelt a paralimpián, 2016 után kikerül a programból.
Az öt és fél év múlva esedékes sporteseményen a tekvondó és a tollaslabda mellett a Rió de Janeiróban jövőre debütáló parakenuban és paratriatlonban, továbbá atlétikában, íjászatban, bocsában, kerékpárban, lovaglásban, ötfős labdarúgásban, csörgőlabdában, cselgáncsban, súlyemelésben, evezésben, lövészetben, ülőröplabdában, úszásban, asztaliteniszben, illetve kerekesszékes sportágakban, kosárlabdában, vívásban, rögbiben és teniszben rendeznek versenyeket.