2024. április 20., szombat

Készül a tervdokumentáció a Szentháromság-szobor visszaállítására

A restaurálás után a városháza előtt áll majd Szabadka első, most 200 éves köztéri szobra

A szabadkaiak bizonyára felfigyeltek a városháza előtt, a kék szökőkút mellett folyó kisebb munkálatokra. Ezen a helyen emelték 200 éve, 1815-ben a Szentháromság-szobrot – Szabadka első köztéri szobrát – , majd 1964-ben áthelyezték a Szent Teréz-székesegyház mellé. A szobrot – az MNT kezdeményezésére – a restaurálását követően ide, az eredeti helyére, a valamikori piactérre helyezik majd vissza.

Ahhoz, hogy ismét az eredeti helyén álljon a szobor, főtervet kell készíteni, amely kidolgozása folyamatban van.

– A főterv elkészítéséhez az emlékmű eredeti helyén talajvizsgálatot kellett elvégezni. A feltáró munkálatok során az is derült ki, hogy a ’60-as években, amikor áthelyezték az emlékművet, nem bontották el az alapokat – hallottuk Blau Pétertől, Szabadka Város Építési Igazgatósága közvállalat igazgatójától.

– A feltárás során megvizsgáljuk, hogy milyen állapotban van az alap, mert ha statikailag megfelel, akkor ki lehet használni a felújított emlékmű visszahelyezésekor, de ezt a főterv határozza majd meg, amely 20 napon belül elkészül, tartjuk magunkat az ütemtervhez, hogy májusra vissza tudjon kerülni az emlékmű az eredeti helyére – magyarázta Blau Péter.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a szobor felújításának költségeit az MNT fedezi magyarországi forrásokból, a szabadkai önkormányzat pedig a tervdokumentációt és az eredeti helyére való szállítást, felállítást. Az előzetes számítások szerint az összköltség mintegy 12,5 millió dinárt tesz ki, de ez függ attól is, milyen állapotban van a szobor.